Under årets Arktisexpedition med isbrytaren Oden vill forskarna dokumentera övergången mellan vinter och sommar. Det innebär en flexibel planering och att med utgångspunkt från väderprognoser kunna förflytta Oden till platser där varm luft kommer in över Arktis.
Nu välkomnar vi på nytt en konstnär till en forskningsexpedition med isbrytaren Oden! Det är bildkonstnären Cecilia Cissi Hultman som följer med till Norra ishavet under ArcOP 2022. Beskedet om platsen ombord på Oden togs emot i Berlin.
Den 16 juli startade karantänen för deltagarna i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Per Arnell ska arbeta som läkare ombord. Nu befinner han sig i ett rum på fjärde våningen på ett hotell i Malmö.
Forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som var planerad för 2020 fick skjutas fram på grund av pandemin. Nu inleds årets expedition med att 38 forskare sätts i karantän på ett hotell i Malmö den 16 juli. Tio dagar senare lämnar isbrytaren Oden Sverige för att genomföra mätningar i ett av världens mest svårtillgängliga marina områden mellan Grönland och Nordpolen.
Med hjälp av bland annat en stor håv, som han själv har varit med och designat, ska Baldvin Thorvaldsson leta fisk i Norra ishavet. Han är miljöanalysassistent på Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet och deltar i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden.
Väderballonger och meteorologiska mätningar står i fokus när Sonja Murto, doktorand vid Stockholms universitet, deltar i forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som startar i slutet av juli 2021.
Sommarens polarexpedition med isbrytaren Oden utgör det svenska bidraget inom det internationella forskningsinitiativet Synoptic Arctic Survey, SAS. En av forskarna som deltar är Adam Ulfsbo vid Göteborgs universitet och han ser verkligen fram emot expeditionen.
Anna Stiby, lärare i kemi och biologi, var en av många sökande som blev utvald att delta i årets lärarprogram. Snart är det dags att byta klassrummet mot isbrytaren Oden och sommarens expedition till Norra ishavet.
Hanna Farnelid, docent i marin ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är en av forskarna som deltar i sommarens Arktisexpedition med isbrytaren Oden. Det är hennes andra expedition med Oden, senast det begav sig var 2007 när hon deltog på expeditionen Oden Southern Ocean till Antarktis.
”Hypotes är ett fantastiskt ord som har så mycket i sig. En forskares uppgift är att tänka ut en frågeställning, formulera en hypotes och sedan bevisa om den är sann eller falsk. Det är det härligaste ordet inom vetenskapen.” Det säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som snart står inför sin fjärde forskningsexpedition med isbrytaren Oden där hon kommer ha rollen som Chief Scientist.