Expeditionsläkare med lång erfarenhet av akut sjukvård

Läkaren Per Arnell sitter i enskild karantän på ett hotell i Malmö inför sommarens forskningsexpedition. Foto: Privat

Den 16 juli startade karantänen för deltagarna i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Per Arnell ska arbeta som läkare ombord. Nu befinner han sig i ett rum på fjärde våningen på ett hotell i Malmö.

‒ Mina arbetsuppgifter under expeditionen handlar framför allt om att vara i beredskap för allvarligare händelser eller sjukdomsfall. Pandemin komplicerar allt, bland annat den karantän vi nu sitter i. Om vi får ombord smitta kan det få konsekvenser som innebär att expeditionen får avbrytas. 

Vad arbetar du med till vardags?

‒ Jag är narkosläkare och chef för ambulanshelikoptern i Västra Götaland och har 30 års erfarenhet av akut sjukvård.

Vad hände när du kom till hotellet?

‒ Jag blev anvisad rummet och har varit här sen dess. Maten levereras en gång per dag i en kasse utanför dörren. Vi får frukost, lunch och middag som vi själva värmer i mikrovågsugn på rummet. Lunch och middag är förvånande bra medan frukostarna är lite torftiga.

Hur ser en karantändag ut? 

‒ Jag stiger upp vid 08.00, försöker motionera, arbetar, äter lunch, arbetar, äter middag, arbetar igen och ser på Breaking Bad – har fått tips om att det ska vara en bra serie ‒ innan jag lägger mig vid midnatt. De första dygnen var väldigt varma med en temperatur på upp emot 26 grader. Det kändes jobbigt att vara instängd, men nu är det bättre. Vi har inte hunnit med så många gemensamma möten än, men det är bra att få en vetenskaplig bakgrund till forskningen som ska bedrivas.

Vad ser du mest fram emot med expeditionen? 

‒ Att få se nya och för mig okända miljöer.

Vad händer om det uppstår ett allvarligt medicinskt fall under expeditionen? 

‒ I första hand försöker vi lösa det med de resurser vi har. Om det inte är möjligt krävs evakuering, så kallad Medivac. Beroende på var vi befinner oss får detta hanteras utifrån situationen. I första hand förlitar vi oss på norsk helikopter från Svalbard.

Vad är det viktigaste i din packning? 

‒ Min medicinska utrustning som redan är ombord. Till exempel en modern medicinsk multimonitor, utrustning för hantering av luftväg och cirkulation samt för att tryggt kunna handlägga eventuella Covidfall som vi med karantänen hoppas slippa. 

Deltagare Synoptic Arctic Survey 2021

Ombord på isbrytaren Oden finns kapten med besättning, Polarforskningsseketariatets personal, forskare och en lärarstipendiat.