”Jag hoppas få lära mig mycket av forskarna”

Anna Stiby är lärare i kemi och biologi vid Nacka gymnasium. Foto: Privat

Anna Stiby, lärare i kemi och biologi, var en av många sökande som blev utvald att delta i årets lärarprogram. Snart är det dags att byta klassrummet mot isbrytaren Oden och sommarens expedition till Norra ishavet.

‒ Än så länge har jag fullt upp med betyg och avslutningar, men när kolleger och elever frågar om jag har börjat packa påminns jag om att det är nära. Snart blir det lite lugnare på jobbet och då kommer antagligen nervositeten. 

 

Hur känns det att expeditionen närmar sig? 

 ‒ Det känns spännande, pirrigt och lite overkligt att jag ska få följa med. Att vara borta från familjen i ett par månader kommer bli tufft, men det här är en chans man bara får en gång i livet. Jag är verkligen glad och tacksam över den här unika möjligheten och ser verkligen fram emot expeditionen.

 

Varför sökte du till vårt lärarprogram? 

 ‒ Jag såg en annons för lärarprogrammet på Facebook och tyckte att jag passade perfekt in på beskrivningen. Jag är forskare i grunden men arbetar som lärare sedan mer än tio år tillbaka.  

‒ Vi pratar mycket om klimatförändringar i undervisningen och om effekter på ekosystemen, men jag har inte någon djupare kunskap om hur forskningen i Arktis går till. Nu hoppas jag få lära mig mycket av forskarna. Dessutom sökte jag lärarprogrammet för den personliga utmaningen, att göra något jag inte brukar och gå utanför min komfortzon. 

 

Vad ska du arbeta med ombord? 

 ‒ Jag kommer ha lite olika uppdrag på båten. Jag ska försöka utveckla material till undervisningen i biologi och kemi. Det kan handla om filmer om hur polarforskare arbetar, hur livet är på Oden, eller experiment som anpassas för att kunna utföras i skolmiljö. Jag har även fått uppdraget att välja ut dagens bild som ska publiceras på Polarforskningssekretariatets hemsida.

 

Vad säger dina elever om att du ska åka till Norra ishavet? 

  ‒ Mina elever tycker att det är väldigt spännande och intresset är stort. Många är nyfikna på vad jag kommer att få se och göra under resan. Jag kommer vara borta när höstterminen startar. Då kommer alla kunna följa mig via en blogg som jag har startat tillsammans med bibliotekarierna. Eftersom Oden har begränsat internet kommer bibliotekarierna att hjälpa mig med uppdateringarna. Men det mesta får eleverna veta när jag är tillbaka. 

 

Vad hoppas du få med dig från expeditionen? 

‒ Nya kunskaper om Arktis, hur polarforskning går till och hur livet är ombord på en isbrytare. Jag kommer dela med mig av mina erfarenheter både till lärare och elever. Många av mina elever går naturprogrammet. Kanske lyckas jag inspirera någon av dem till att fortsätta med en akademisk karriär och bli forskare någon gång i framtiden. 

 

Vad ser du mest fram emot? 

 ‒ Förutom nya kunskaper ser jag fram emot att få träffa nya, spännande människor. Och så klart att få se en isbjörn i sitt naturliga element. 

Anna Stiby

Titel och skola: Lärare i kemi och biologi vid Nacka gymnasium.  

Roll inom expeditionen: Deltar inom Polarforskningssekretariatets lärarprogram. Ska bland annat följa forskarnas arbete, utveckla pedagogiskt material och hjälpa till med innehåll till expeditionsbloggen på polar.se.  

Viktigast i packningen: ”En sovmask och ett par öronproppar. Jag har hört att det ska vara ljust dygnet om och att det antagligen låter en hel del, speciellt vid isbrytning.”