Göran Gustafssons Stiftelse för natur och miljö i Lappland har till syfte att främja vetenskapliga forskningsprojekt om natur, miljö och urbefolkning i landskapet Lappland. Anslag medges dock ej för lön eller overheadkostnader.
Den 9 augusti till 19 september genomförs en expedition till Arktis tillsammans med Kanada. Nu utlyser vi en plats på isbrytaren Oden för en bildkonstnär, det innefattar exempelvis målare, filmare och fotografer.
Nu ges en unik möjlighet för en lärare att få delta på en expedition till Arktis med isbrytaren Oden som genomförs tillsammans med Kanada! Läraren kommer att få delta i ett omfattande utbildningsprogram ombord under ledning av erfarna polarforskare och tillsammans med forskare tidigt i karriären.
Regeringen har presenterat propositionen "Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta" (Prop. 2024/25:60), som beskriver forskningspolitiken för perioden 2025–2028. Ett av fokusområdena är den strategiska satsningen på polarforskning.
The Swedish Polar Research Secretariat invites Early Career Scientists to take part in a research program on a joint expedition with the Swedish Icebreaker Oden and the Canadian Icebreaker CCGS Louis S. St-Laurent 9 August – 19 September 2025.
Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur.
Sedan september är Margareta Johansson ny enhetschef för landbaserad forskning vid Polarforskningssekretariatet med ansvar för Abisko naturvetenskapliga station samt forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis. Hon har 25 års bakgrund inom polarforskning och forskningsinfrastruktur.
Forskare på expeditionen GEOEO North of Greenland återvände från norra Grönland i september med fler prover än de räknat med. Syftet med expeditionen var att studera hur Grönlands biodiversitet har förändrats över tid, med fokus på effekterna av klimatförändringar och mänsklig aktivitet.
Den 6 november i Kiruna etablerades Swedish Centre for the Arctic and Antarctic, en samarbetsorganisation mellan Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Polarforskningssekretariatet. Centret kommer att koordinera nationella och internationella aktiviteter som stärker svensk forskning och utbildning inom frågor som rör polarområdena.
Den 15 januari 2025 håller Polarforskningssekretariatet ett seminarium om betydelsen av och möjligheter till observationer av miljön i centrala Arktis och hur de kan förbättra prognosverktyg och beslutsunderlag för en hållbar samhällsutveckling.