I haven finns virus som infekterar bakterier. Trots att det har stor inverkan på våra ekosystem så finns det få studier inom området, speciellt från arktiska miljöer. Nu studerar forskare som deltog på expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 just detta. De vill förstå hur miljöföroreningar och klimatförändringar påverkar virus, bakterier och ekosystem i framtiden.
För att förklara orsakerna till den snabba uppvärmningen i Arktis behövs mätningar av atmosfären. På isbrytaren Oden har forskare inom projektet ACAS utvecklat ett atmosfärsobservatorium för att kunna studera faktorer som förändringar i moln och samspelet mellan ytan och atmosfären.
På botten av Norra ishavet samlas tomma skal från döda foraminiferer – mikroskopiska encelliga organismer. Skalen som består av kalciumkarbonat kan liknas vid tidskapslar eftersom de miljoner år gamla fossilerna kan ge värdefull information om klimatförändringarna. Under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden handlade ett av projekten om att dokumentera dessa organismer.
Adam Ulfsbo är forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och var en av deltagarna på forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden. Där undersökte han processer och faktorer, orsakade av människan, som är bakom förändringar i kollagring och havsförsurning.
Hur ser bakteriers förekomst, mångfald och tillväxt ut i Norra ishavets ekosystem? Det är några av de frågeställningar Johan Wikner, professor i ekologi vid Umeå universitet, studerade under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden.
Den 16 juli startade karantänen för deltagarna i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Per Arnell ska arbeta som läkare ombord. Nu befinner han sig i ett rum på fjärde våningen på ett hotell i Malmö.
Bakterier, och andra små organismer utan cellkärna, skapar förutsättningar för liv på vår planet och antar konstliknande former. Det är något som fascinerar Johan Wikner, professor i ekologi vid Umeå universitet, som nu förbereder sig för forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey med isbrytaren Oden.
Med hjälp av bland annat en stor håv, som han själv har varit med och designat, ska Baldvin Thorvaldsson leta fisk i Norra ishavet. Han är miljöanalysassistent på Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet och deltar i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden.
Väderballonger och meteorologiska mätningar står i fokus när Sonja Murto, doktorand vid Stockholms universitet, deltar i forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som startar i slutet av juli 2021.
Sommarens polarexpedition med isbrytaren Oden utgör det svenska bidraget inom det internationella forskningsinitiativet Synoptic Arctic Survey, SAS. En av forskarna som deltar är Adam Ulfsbo vid Göteborgs universitet och han ser verkligen fram emot expeditionen.