Nu lämnar isbrytaren Oden Helsingborgs hamn för forskningsexpeditionen ARTofMELT 2023 i Norra ishavet. Forskarna ska studera meteorologiska processer som sker under vårens ankomst till Arktis och smältsäsongens start.
Martin Jansson är ny it-tekniker vid Polarforskningssekretariatets enhet för fartygsbaserat forskningsstöd på isbrytaren Oden.
I mars är det fortfarande lågsäsong på Abisko naturvetenskapliga station. Drygt tio forskare har varit på plats under vintern men antalet ökar successivt under våren.
Under årets Arktisexpedition med isbrytaren Oden vill forskarna dokumentera övergången mellan vinter och sommar. Det innebär en flexibel planering och att med utgångspunkt från väderprognoser kunna förflytta Oden till platser där varm luft kommer in över Arktis.
Konstnären Ida Rödén deltar på årets forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Med på resan är Jonas Falck, en fiktiv vetenskapsman som ansåg sig vara en av Carl von Linnés lärjungar ‒ men som aldrig accepterades av Linné. Ida Rödén har utforskat världen med Jonas Falck vid sin sida sedan 2014. Hon har emellanåt tänkt att arbetet med vetenskapsmannen är över. Men var gång hon har satt punkt och flyttat fokus, har någonting nytt börjat skymta. Utforskandet fortsätter och denna gång besöker de två följeslagarna Norra ishavet.
Varje sommar smälter en del av havsisen i Arktis bort och smältsäsongen har blivit längre. Sedan slutet av förra seklet har den yta som täcks av is i slutet av sommaren gradvis minskat. Idag är ytan mindre än hälften så stor jämfört med slutet av 1970-talet. För att kunna studera vårens ankomst till Arktis ‒ när den kommer och hur det sker ‒ genomförs årets forskningsexpedition med isbrytaren Oden rekordtidigt.
Mängden fisk i centrala Norra ishavet är väldigt begränsad. Därför behöver fiskbeståndet skyddas när Norra ishavet blir alltmer tillgängligt på grund av smältande havsisar. Pauline Leijonmalm, som var Chief Scientist under Odenexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021, kan se tillbaka på en lyckad expedition där forskarna kunnat samla in mängder med värdefulla data om ekosystemet i Arktis.
Efter den första resan till Antarktis 2016/17 var det dags att axla rollen som expeditionsledare. I december åker Ola Eriksson, teknisk samordnare vid Abisko naturvetenskapliga forskningsstation, på nytt till den svenska Antarktisstationen Wasa. Det blir tredje gången som expeditionsledare och det fjärde besöket i Antarktis.
I mars 2023 delar Stiftelsen Ymer-80 ut årets stipendier för att främja polarforskning. Stipendierna utdelas företrädesvis till yngre forskare för naturvetenskaplig forskning som berör Arktis och Antarktis. Preliminärt står cirka 150 000 kronor till förfogande för utdelning. Sista ansökningsdag är 6 december 2022.
I haven finns virus som infekterar bakterier. Trots att det har stor inverkan på våra ekosystem så finns det få studier inom området, speciellt från arktiska miljöer. Nu studerar forskare som deltog på expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 just detta. De vill förstå hur miljöföroreningar och klimatförändringar påverkar virus, bakterier och ekosystem i framtiden.