Adam Ulfsbo är forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och var en av deltagarna på forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden. Där undersökte han processer och faktorer, orsakade av människan, som är bakom förändringar i kollagring och havsförsurning.
Abisko naturvetenskapliga station byggdes 1912 efter att forskningsstationen i Katterjokk brunnit ner. Året efter startades de meteorologiska mätningarna och sedan många år tillbaka samlas data på uppdrag av SMHI. Den över hundra år långa mätserien har kvalificerat mätstationen till en Centennial Observing Station, en utmärkelse som ges av den Världsmeteorologiska organisationen WMO. Nu har utmärkelsen uppmärksammats med en invigning.
Hur ser bakteriers förekomst, mångfald och tillväxt ut i Norra ishavets ekosystem? Det är några av de frågeställningar Johan Wikner, professor i ekologi vid Umeå universitet, studerade under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden.
Tre Antarktisorganisationer utlyser stipendier för forskare tidigt i karriären.
Nu välkomnar vi på nytt en konstnär till en forskningsexpedition med isbrytaren Oden! Det är bildkonstnären Cecilia Cissi Hultman som följer med till Norra ishavet under ArcOP 2022. Beskedet om platsen ombord på Oden togs emot i Berlin.
8 februari, 15.30‒17.00 CET
Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet. I januari deltar hon i en expedition på det amerikanska forskningsfartyget Nathaniel B. Palmer. Målet är att fortsätta forskningen kring vad som händer under en av de största flytande glaciärerna i Antarktis, Thwaitesglaciären, med hjälp av den autonoma undervattensfarkosten Ran.
Antarktis har jordens största inlandsisar, men istäcket minskar på grund av den globala uppvärmningen. Nu ska två projekt ledda av forskare vid Stockholms universitet undersöka hur Antarktis kan förändras i framtiden och hur satellitmätningar kan användas för att övervaka smältande glaciärer.
Under årets Antarktisexpedition DML 2021/22 som organiseras av Polarforskningssekretariatet deltar två forskningsprojekt. Ett av dessa söker svar på hur Antarktis kommer utvecklas i ett framtida varmare klimat. En del av svaret sitter i berggrund och flyttblock som inlandsisen fört med sig.
Ian Brown, docent i jordobservation vid Stockholms universitet leder en av två forskargrupper som med start i december genomför en expedition i Dronning Maud Land, Antarktis. Målet är att få en bättre förståelse för hur stor osäkerheten i satellitmätningar av inlandsisen är och vad det beror på.