”Jag ser fram emot att sätta i gång med fisket”

Med hjälp av bland annat en stor håv, som han själv har varit med och designat, ska Baldvin Thorvaldsson leta fisk i Norra ishavet. Han är miljöanalysassistent på Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet och deltar i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden.

‒ I mitt vardagliga arbete på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil deltar jag i mycket fältarbete och att utveckla fiskeredskap. Jag följer med kommersiella fiskebåtar och mäter, väger och tar prover av fångsten. Då drar yrkesfiskarna upp fångsten, men nu ska jag själv fiska, det blir en stor skillnad.

‒ Vi har nio dygn vid nio olika stationer som är helt dedikerade till fiske, varav en station är på Nordpolen. Vi ska ta reda på vad det finns för fisk där uppe i Arktis men förväntar oss att hitta sporadiskt med fisk av större storlek.

Det här blir en längre expedition än vanligt, hur känns det?

‒ Jag kommer från Island och har varit yrkesfiskare innan jag flyttade till Sverige. Jag är van att vara borta länge och att vara ute och fiska. Det känns spännande och det ska bli roligt att få göra det igen.

Du deltar i arbetspaketet mesopelagisk fisk. Vad betyder mesopelagisk?

‒ Den första av havets zoner är den epipelagiska och sträcker sig från ytan ner till 200 meters djup. Det kallas också för den solbelysta zonen. Sen kommer den mesopelagiska som sträcker sig från 200 till 1000 meters djup. Den kallas för skymningszonen. Det är inte helt nattsvart där under sommaren utan lite ljus kan anas.

Vilken är din roll under den här expeditionen?

‒ Framförallt har jag haft hand om att köpa in olika fiskeredskap, vi behöver många olika. Sen får vi prova oss fram till vad som fungerar på olika platser. Jag har tillsammans med kollegor arbetat med att utveckla en håv som är 10 meter i diameter och har ett 30 meter långt nät. Den var egentligen klar 2020, men när Synoptic Arctic Survey ställdes in förra året, fortsatte Sveriges lantbruksuniversitet att vidareutveckla och testa håven.

‒ Jag har lämnat tio pallar med utrustning på Oden. Den stora håven fyller två pallar bara den. Sen har vi också med oss agn i form av sill och bläckfisk. 

Hur går fisket till?

‒ Den stora håven används för vertikalt fiske, det vill säga att vi sänker ner den och drar upp den igen. Men vi har också med oss många andra håvar och fiskeredskap, till exempel fiskespön, nät och långa linor med krokar. Allt fiske sker när Oden står stilla. Det är svårt att fiska när det är mycket is i rörelse. Utmaningen blir att få ner utrustningen under isen.

Vad ser du mest fram emot?

‒ När vi kommer ombord gäller det att leta fram sin utrustning. Jag ser fram emot att komma upp till första stationen, få testa utrustningen och sätta i gång med fisket.

Vad händer om ni hittar fisk, ska ni fira?

‒ Ja det måste vi fira, men först ska fisken provtas på alla sätt och vis.

Baldvin Thorvaldsson

Titel: Miljöanalysassistent

Universitet: Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för akvatiska resurser

Roll inom expeditionen: Ska leta fisk i Norra ishavet. Ansvarar för epeditionens olika fiskeredskap. Har bland annat varit med och utvecklat en stor håv som ska användas.