Konstnärsprogram
Polarforskningssekretariatet har sedan år 1988 erbjudit konstnärer att delta i forskningsexpeditioner till polartrakterna. Allt sedan människan började resa till polartrakterna har konstnärer varit med som deltagare i expeditioner, i begynnelsen för att arbeta med illustration och dokumentation så att det på hemmaplan kunde redovisas vad expeditionen hade upplevt.
Polarforskningssekretariatet fortsätter denna tradition genom att bereda plats för konstnärer på svenska forskningsexpeditioner, liksom flera andra nationer gör. Begreppet konstnär tolkas vidare än bildkonstnär och under åren som sekretariatet har erbjudit konstnärsplatser har dessa fyllts av personer som verkat inom de flesta av konstens domäner.
Korsbefruktning
Korsbefruktning är ett viktigt ord inom Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram; det är det som sker när forskare och konstnärer åker tillsammans på expedition, där de möts och samtalar, på helt andra villkor än i sina hemmiljöer. Olika erfarenheter och kulturer ställs mot varandra. Kanske har korsbefruktningen betydelse för de vetenskapliga och konstnärliga projekten som pågår under expeditionen, kanske inte. Men vi vet att den påverkar alla som deltar i den.
Ibland kan inte projekt förverkligas som det var tänkt, ibland ger arbetet en annan utdelning än vad som var väntat, eller exakt det man ville uppnå och ofta inträffar något under expeditionen som leder in på nya spår, nära eller långt ifrån den ursprungliga planen.
Expedition Konst visades ursprungligen på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm och fick fina recensioner. Hösten 2023 åker utställningen på turné.
Urvalskriterium
Det som eftersöks vid antagningen till programmet är en spridning mellan konstarterna. Att ha en klar idé om vad man vill åstadkomma med sitt projekt är viktigt när man reser till polartrakterna – det gäller både forskare och konstnärer. Att ha en uppfattning om hur man når ut till en publik med sina erfarenheter är också av betydelse. För forskarna gäller det att publicera resultat i artiklar och fylla sin undervisning med något angeläget och intressant. För konstnärerna handlar det egentligen om samma sak, men uttrycksmedlen är annorlunda. Redovisningen av erfarenheter kanske sker i form av en utställning, en film, en konsert, en bok eller en totalupplevelse av annat slag.
Bild- och formkonstnären Ida Rödén är den trettiosjunde konstnären som har deltagit på en av sekretariatets forskningsexpeditioner. Under de sex veckorna på isbrytaren Oden gjorde Ida Rödén dagliga anteckningar och akvareller av händelser ombord. Forskningsexpeditionen resulterade också i en ny medresenär ‒ Jon (Joanna) Brand.
Konstnären Ida Rödén deltar på forskningsexpeditionen ARTofMELT som genomförs med isbrytaren Oden under maj till juni 2023.