Under årets Arktisexpedition med isbrytaren Oden vill forskarna dokumentera övergången mellan vinter och sommar. Det innebär en flexibel planering och att med utgångspunkt från väderprognoser kunna förflytta Oden till platser där varm luft kommer in över Arktis.
Adam Ulfsbo är forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och var en av deltagarna på forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden. Där undersökte han processer och faktorer, orsakade av människan, som är bakom förändringar i kollagring och havsförsurning.
Nu välkomnar vi på nytt en konstnär till en forskningsexpedition med isbrytaren Oden! Det är bildkonstnären Cecilia Cissi Hultman som följer med till Norra ishavet under ArcOP 2022. Beskedet om platsen ombord på Oden togs emot i Berlin.
Snöforskaren Johan Casselgren, Luleå tekniska universitet, bloggar från Antarktis under expeditionen DML 2021/22.
Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet. I januari deltar hon i en expedition på det amerikanska forskningsfartyget Nathaniel B. Palmer. Målet är att fortsätta forskningen kring vad som händer under en av de största flytande glaciärerna i Antarktis, Thwaitesglaciären, med hjälp av den autonoma undervattensfarkosten Ran.