Hanna Farnelid, docent i marin ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är en av forskarna som deltar i sommarens Arktisexpedition med isbrytaren Oden. Det är hennes andra expedition med Oden, senast det begav sig var 2007 när hon deltog på expeditionen Oden Southern Ocean till Antarktis.
”Hypotes är ett fantastiskt ord som har så mycket i sig. En forskares uppgift är att tänka ut en frågeställning, formulera en hypotes och sedan bevisa om den är sann eller falsk. Det är det härligaste ordet inom vetenskapen.” Det säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som snart står inför sin fjärde forskningsexpedition med isbrytaren Oden där hon kommer ha rollen som Chief Scientist.
Vid södra Lomonosovryggen i Norra ishavet, djupt under havets botten, finns historiska lager av sediment som spelar en avgörande roll för vår förståelse av de globala klimatförändringarna. På uppdrag av European Consortium for Ocean and Research Drilling, ECORD, ska Polarforskningssekretariatet koordinera en komplex, internationell forskningsexpedition som kan ge svar på hur klimatet förändrats under 50 miljoner år.
Regeringen publicerade nyligen Sveriges strategi för den arktiska regionen. Som en av de åtta arktiska staterna vill regeringen stärka Sveriges engagemang i Arktis och bidra till att utvecklingen sker på ett fredligt och hållbart sätt. En av prioriteringarna i den arktiska strategin handlar om att Sverige ska ha en ledande position inom polarforskning.
Vi välkomnar två nya medarbetare till sekretariatets fartygsbaserade forskningsstöd på isbrytaren Oden – en tekniker och en it-tekniker, Alex Lüdge och Anton Sandström. Båda ser fram emot att arbeta med framtida forskningsexpeditioner.
Den 1 augusti till 15 september 2020 skulle isbrytaren Oden delta i den internationella forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey. Nu skjuts Odens deltagande på framtiden med anledning av covid-19. Orsaken är att Polarforskningssekretariatet inte kunnat hitta en lösning för att eliminera risken för eventuell smittspridning ombord.
Avsmältningen av havsisen i Arktis och den snabbare smältningen av Grönlands istäcke är två framträdande miljöförändringar som kan påskynda en framtida höjning av havsnivån. Forskare arbetar därför på bred front för att bättre förstå mekanismerna bakom den smältande isen och vilka konsekvenser det kommer att få.
Pär Ljusberg har jobbat på Polarforskningssekretariatet som tekniker sedan 2004 och varit med på sex expeditioner till Antarktis och fyra med isbrytaren Oden i Arktis.
Ryderexpeditionen som pågick under augusti och september 2019 omfattade såväl marin som landbaserad forskning med det övergripande målet att få en bättre förståelse för hur klimatet påverkar den känsliga miljön i Högarktis. Chief Scientists på Ryder 2019 var Martin Jakobsson och Larry Mayer. Båda var mycket nöjda med expeditionen där de lyckades ta sig till tidigare outforskade områden.