”Gruppen svetsas samman under en expedition”

Pär Ljusberg under en expedition med isbrytaren Oden till Petermannglaciären i nordvästra Grönland 2015. Foto: Björn Eriksson.

Pär Ljusberg har jobbat på Polarforskningssekretariatet som tekniker sedan 2004 och varit med på sex expeditioner till Antarktis och fyra med isbrytaren Oden i Arktis.

Hej Pär! Kan du berätta vad du gör i ditt jobb som teknikspecialist?

–  Jag är med i planeringen inför expeditionerna. När vi får tillgång till fartyget Oden efter isbrytarsäsongen så startar ett intensivt arbete i nära samarbete med Odens besättning. Då arbetar vi med att få ombord och installera all utrustning som ska med på resan, en så kallad mobilisering. Under expeditionen håller jag på med provtagningar och hjälper forskare med deras utrustning och ser till att vår egen utrustning fungerar som den ska. Efter avslutad expedition hjälper vi forskare med transporter av prover och utrustning som varit med på resan. Vi tar även hand om vår egen utrustning som förbereds inför nästa resa.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Arbetsuppgifterna växlar mycket vilket är stimulerande. Allt från kontorsjobb med planering och möten före expeditioner, till mycket utomhusarbete under expeditionerna.

Vad är det bästa med att jobba under en expedition?

– Samarbetet mellan forskare, besättning och vi som tillhör Polarforskningssekretariatet fungerar väldigt bra. Det gäller att utrustningen fungerar med de reservdelar vi har tillgängliga och att det matchar den kunskap som finns i gruppen. Under en expedition går det inte att ”handla på stan” eller ringa in en reparatör. Vi blir ofta en mycket sammansvetsad grupp när vi jobbar och lever tätt inpå varandra under en flera veckor lång expedition.

Vilken är den största utmaningen under en expedition?

– Att vi är långt hemifrån om något skulle hända. Skulle det inträffa en olycka under en expedition eller att någonting händer med nära och kära hemma så kan vi inte komma hem utan att avbryta expeditionen. Därför ägnas mycket arbete till att förebygga olyckor inför alla nya arbetsmoment och provtagningar.

Hur ser arbetet ut mellan expeditionerna?

– Vi tar hand om trasig utrustning och utför underhåll, planering och förberedelser inför kommande expeditioner. Vi försöker också hinna med lite utbildning och så är vi lediga.

Har du något tips till en kollega som ska åka på sin första expedition?

– Förbered dig och dina anhöriga och vänner på att vi inte har tillgång till internet. Det som är en självklarhet här hemma att alltid vara uppkopplad fungerar inte på expedition. Det går inte att ha dagliga uppdateringar på sociala medier.

Publiceringsdatum: 14 Jan 2020