Forskningsstödet på Oden förstärks

Alex Lüdge och Anton Sandström, Polarforskningssekretariatet.

Vi välkomnar två nya medarbetare till sekretariatets fartygsbaserade forskningsstöd på isbrytaren Oden – en tekniker och en it-tekniker, Alex Lüdge och Anton Sandström. Båda ser fram emot att arbeta med framtida forskningsexpeditioner.  

– Jag har tidigare arbetat på Oden och gillar den typ av arbete som görs med och ombord på fartyget. Jag känner mina kolleger sedan tidigare och det ska blir kul att arbeta med dem på heltid, säger Alex Lüdge.

Alex Lüdge kommer att serva och underhålla labb och utrustning som Polarforskningssekretariatet har ombord på Oden. Han kommer även att hjälpa till med att hantera exempelvis provtagningsvinschar och kranar.

– Som sjöman är det närheten till havet som alltid lockar. Att vara i polarområdena är dessutom helt fantastiskt. På ett fartyg behöver man vara kreativ och jag ser fram emot att kunna stötta forskarna i samband med expeditioner. Vi lagar saker som slits och går sönder, och det händer ofta på ett fartyg.

Som sjöman är det närheten till havet som alltid lockar. – Alex Lüdge

It på fartyg – en rolig utmaning

Anton Sandström är nyanställd it-tekniker och kommer att arbeta på isbrytaren Oden med att underhålla och utveckla nya och befintliga it-system.

Ett av mina favoritområden är telemetri som handlar om trådlös överföring av mätdata. – Anton Sandström

– Jag kommer att hjälpa forskarna med att integrera sina mätningar med den it-infrastruktur vi har ombord. Ett av mina favoritområden är telemetri som handlar om trådlös överföring av mätdata. Oden har väldigt många givare som samlar in olika mätvärden. Dessa ska lagras, sammanställas och göras tillgängliga i realtid till forskarna som behöver det till sina experiment, säger Anton Sandström.

Han berättar att det blir en rolig utmaning att få arbeta med it på ett fartyg som befinner sig långt från civilisationen.

– Modern teknik blir mer och mer integrerad med internet och när du befinner dig bortom alla anslutningspunkter så gäller det att vara väl förberedd. Hos Polarforskningssekretariatet såg jag en möjlighet att kombinera delar av mitt tidigare yrke med delar av min hobby och samtidigt få besöka platser där få varit tidigare. Det känns väldigt inspirerade!

Stort intresse för motorsport

Alex och Anton har båda en stor passion för motorsport där bägge varit engagerade i olika team på nationell och internationell nivå. När det gäller Alex så har rallysporten tidigare varit en stor del av hans liv. Som rallymekaniker har han varit med om att ta flera SM-titlar och har även arbetat på VM-deltävlingar. Nu för tiden deltar han mer sporadiskt, då oftast i historisk racing som är en motorsport med äldre fordon.

För Antons del är dragracing en stor hobby där han under tio år arbetat med elektronik och motorstyrning för fyra olika team på SM- och EM-nivå.

– Dragracing är verkligen en känslomässig berg- och dalbana. Efter nio månaders förberedelser avgörs allt på några sekunder där vad som helst kan hända. Förhoppningsvis slipper man de där dramatiska sekunderna på en polarexpedition. Däremot får man med sig teamandan när alla arbetar mot ett gemensamt mål, det är något jag trivs med och som skapar minnen för livet, säger Anton Sandström.

Publiceringsdatum: 25 Aug 2020