I dokumentären Arktisexpeditionen får lyssnarna följa den svenska marinbiologen Pauline Snoeijs Leijonmalms forskningsarbete i det arktiska vintermörkret. Under tre månader deltog hon på världens största polarexpedition MOSAiC.
Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet, var med på den första etappen av fem under polarexpeditionen MOSAiC. Ett starkt minne är när den tyska forskningsisbrytaren RV Polarstern förankrades vid ett isflak för att driva med packisen i Norra ishavet under ett år.
Efter 389 dagar avslutades den största Arktisexpeditionen genom tiderna. Under måndagen den 12 oktober återvände den tyska forskningsisbrytaren Polarstern till sin hemmahamn i Bremerhaven.
Salar Karam, doktorand i oceanografi vid Göteborgs universitet, deltar i den femte och sista etappen av Arktisexpeditionen MOSAiC som leds av Alfred-Wegener-Institut. Under drygt en månad har han samlat in data för att ta reda på mer om uppvärmningen av det arktiska djuphavet. Salar Karam är den enda svenska MOSAiC-forskare som både fått uppleva två veckors karantän i Tyskland, ett besök till Nordpolen och forskningsexpeditionens ettårsdag.
Polarforskningssekretariatet stöttar fem forskningsprojekt inom den årslånga Arktisexpeditionen MOSAiC och totalt deltar nio forskare knutna till svenska universitet. Salar Karam, doktorand i oceanografi vid Göteborgs universitet, förbereder sig nu för att delta i den sista etappen av forskningsexpeditionen.
Patric Simões Pereira, postdoktor vid Göteborgs universitet, är nu på väg tillbaka från den internationella forskningsexpeditionen MOSAiC där han under sex månader studerade halogenerade organiska föreningar.
Under nästan 19 veckor deltog forskningsingenjören Adela Dumitrascu på världens hittills största polarexpedition MOSAiC i Norra ishavet. Under expeditionen tog hon prover på snö, is och vatten för att förstå processerna kopplade till växthusgasen halokarboner. Nu är hon tillbaka i Göteborg och där fortsätter arbetet med att analysera data och skriva vetenskapliga artiklar.
MOSAiC-expeditionen har ställts inför logistiska utmaningar på grund av coronaviruset men är snart redo för nästa fas. John Paul Balmonte, forskare i vattenekosystem vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, befinner sig för närvarande i karantän i Tyskland och är snart redo att börja sin transit med till det tyska forskningsfartyget Polarstern.
Adam Ulfsbo, forskare på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, genomför sin fjärde expedition på det tyska forskningsfartyget Polarstern – denna gång inom världens största Arktisexpedition MOSAiC.
Anders Torstensson, forskare på Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, är en av de MOSAiC-forskare som befinner sig på det tyska forskningsfartyget Polarstern som just nu ligger infrusen i ett isflak i Arktis. Dagarna präglas av ett intensivt arbete. Anders Torstensson vill få med sig så mycket data som möjligt för analys i Sverige.