”Det är spännande när de biologiska processerna sätter igång”

Anders Torstensson, forskare på Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, är en av de MOSAiC-forskare som befinner sig på det tyska forskningsfartyget Polarstern som just nu ligger infrusen i ett isflak i Arktis. Dagarna präglas av ett intensivt arbete. Anders Torstensson vill få med sig så mycket data som möjligt för analys i Sverige.

Hur var din transit till Polarstern?

– Vi hade en lång transit till Polarstern med den ryska isbrytaren Kapitan Dranitsyn. Det tog fem veckor på grund av svåra isförhållanden. När vi kom hit var det fortfarande mörkt dygnet runt. Bara några veckor senare går solen inte längre ner. Det är otroligt spännande att vara här när de biologiska processer som stagnerat under vintern sätter igång igen, som till exempel fotosyntesen.

Hur kändes det att komma igång med din forskning inom MOSAiC?

– Det var kul att komma igång med forskningen, men de första veckorna möttes vi av temperaturer under minus 40 grader vilket försvårade arbetet något. Vi har också fått känna på den dynamiska packisen här uppe. Isflaken som vi driver med har börjat röra sig i förhållande till varandra. Det gör att omgivningen i regel ser annorlunda ut varje morgon när man tittar ut genom fönstret. Det är fascinerade att vara ombord och höra isen pressas mot det kraftiga stålskrovet.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Dagarna ser väldigt olika ut. Vanligtvis arbetar vi cirka tolv timmar per dag. För det mesta varvas arbete på isen med arbete i labbet. Vi har ett veckoschema med aktiviteter vi planerar för varje dag, men det skiftar ganska mycket beroende på väder- och issituation. Måndagar borrar vi iskärnor som smälts och behandlas i labbet under tisdagen och onsdagen. Torsdagar hämtar vi vattenprover som behandlas under dagen. Fredagar och lördagar är experimentdagar för min del. Söndagar är lite lugnare. Då är vi generellt sett lediga på förmiddagen. På eftermiddagen förbereder vi nästkommande vecka och arbetar med uppgifter som vi inte hunnit med under veckan.

Kan du berätta lite om dina mätningar?

– Mina mätningar handlar främst om hur mikroorganismer påverkar kolets och kvävets kretslopp i havet. Vi försöker förstå hur mikroorganismerna producerar sin energi för att överleva, speciellt under det kalla och mörka vinterhalvåret. Mikroorganismerna utgör basen av näringsväven här uppe, men vi vet nästan ingenting om vad de gör under vinterhalvåret och hur de kan överleva under dessa extrema förhållanden.

Kan du redan nu säga något om resultaten?

– Det flesta proverna transporteras hem för analys. Vi förväntar oss att kunna beskriva vilka processer som styr omvandlingen av kol och kväve i Arktis. Dessa mätningar kan sedan kopplas ihop med andra mätningar som sker inom MOSAiC för att förstå hur hela ekosystemet fungerar – och för att förutspå vad som kan hända när klimatet förändras i Arktis.

Vad ser du mest fram emot just nu?

– De kommande dagarna ser ut att ge oss fint väder, så jag ser fram emot några soliga dagar ute på isflaket. Det börjar också bli varmare, mellan minus 25 och minus 30 grader, så det ska bli skönt att kunna ta av sig ett lager kläder!

Anders Torstensson deltar i forskningsprojektet Säsongsväxlingar av metaboliska funktioner i sympagiska och pelagiska mikrobiom i Centrala Norra ishavet, med tonvikt på kol- och kvävecykeln som leds av Pauline Snoeijs-Leijonmalm, professor i marinekologi, Stockholms universitet.

Publiceringsdatum: 09 Apr 2020