P1-dokumentär om världens största polarexpedition

Pauline Snoeijs Leijonmalm pussar första fisken i Arktis. Foto: UFA Show & Factual, Germany

I dokumentären Arktisexpeditionen får lyssnarna följa den svenska marinbiologen Pauline Snoeijs Leijonmalms forskningsarbete i det arktiska vintermörkret. Under tre månader deltog hon på världens största polarexpedition MOSAiC.

Klimatförändringens konsekvenser för centrala Arktis går som en röd tråd i programmet och Pauline Snoeijs Leijonmalm är först i världen med att undersöka om det finns fisk vid Nordpolen. Hon leder ett projekt där hon ska kartlägga fiskbeståndet i centrala Norra ishavet, något som ska ligga till grund för framtida beslut om den internationella förvaltningen av ekosystemet. Forskare tror nämligen att den urgamla isen vid Nordpolen kommer att vara helt borta under sommaren redan om 10 till 30 år.

Det är vetenskapsjournalisten Niklas Zachrisson som har följt Pauline Snoeijs Leijonmalms arbete och dokumentären är ett samarbete mellan P1-dokumentär och Vetenskapsradion.

Kontakt

Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet
e-post: pauline.snoeijs-leijonmalm@su.se
Tel. 0704-932839

Om MOSAiC

Inom MOSAiC-expeditionen arbetade experter från 20 länder med att studera Arktis under ett helt år. Den tyska forskningsisbrytaren RV Polarstern var förankrad i ett isflak och drev över Norra ishavet från hösten 2019 till hösten 2020. MOSAiC samordnas av Alfred Wegener Institute, Helmholtz Center for Polar and Marine Research (AWI). I projektet arbetar över 80 vetenskapliga institut tillsammans i ett forskningskonsortium. Expeditionens totala budget är över 140 miljoner euro. Läs mer om expeditionen på www.mosaic-expedition.org.

Polarforskningssekretariatet stödjer fem forskningsprojekt inom MOSAiC. De lärosäten som är representerade är Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet. Läs mer på polar.se

Publiceringsdatum: 13 Nov 2020