Forskare som är intresserade av expeditionen ARTofMELT 2023 med isbrytaren Oden har möjlighet att delta i en digital workshop 9–10 november 2021. Expeditionen är inriktad på att studera effekter av episodisk transport av varm och fuktig luft från mellanbreddgraderna till Arktis, med fokus på initieringen av sommarens smältsäsong.
Marcel du Plessis arbetar som postdoktor i fysisk oceanografi vid Göteborgs universitet. I december åker han och tre andra forskare vid Göteborgs universitet med den sydafrikanska isbrytaren S.A. Agulhas II till Weddellhavet som är en del av den Antarktiska oceanen.
I går den 16 augusti kl 20.46 UTC kom den svenska isbrytaren Oden fram till Nordpolen för tionde gången. Det första besöket gjordes 1991 då Oden var det första icke-atomdrivna fartyget som nådde Nordpolen tillsammans med den tyska forskningsisbrytaren Polarstern. Sedan dess har Oden varit på Nordpolen 1996, 2001, 2004, 2005, 2009, 2012, 2016 och 2018.
I dag överlämnade regeringsutredaren Tobias Krantz sitt slutbetänkande om svensk forskningsinfrastruktur till Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Tobias Krantz har utrett hur svenska polarforskares tillgång till en polarklassad isbrytare kan säkras i framtiden.
Den 16 juli startade karantänen för deltagarna i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Per Arnell ska arbeta som läkare ombord. Nu befinner han sig i ett rum på fjärde våningen på ett hotell i Malmö.
Forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som var planerad för 2020 fick skjutas fram på grund av pandemin. Nu inleds årets expedition med att 38 forskare sätts i karantän på ett hotell i Malmö den 16 juli. Tio dagar senare lämnar isbrytaren Oden Sverige för att genomföra mätningar i ett av världens mest svårtillgängliga marina områden mellan Grönland och Nordpolen.
Bakterier, och andra små organismer utan cellkärna, skapar förutsättningar för liv på vår planet och antar konstliknande former. Det är något som fascinerar Johan Wikner, professor i ekologi vid Umeå universitet, som nu förbereder sig för forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey med isbrytaren Oden.
Med hjälp av bland annat en stor håv, som han själv har varit med och designat, ska Baldvin Thorvaldsson leta fisk i Norra ishavet. Han är miljöanalysassistent på Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet och deltar i sommarens forskningsexpedition med isbrytaren Oden.
30 oktober 2021 till 20 mars 2022 arrangerades Expedition Konst vid Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utställningen genomfördes i samarbete med Polarforskningssekretariatet och är kopplad till sekretariatets konstprogram och vistelser på Arktis och Antarktis.
Väderballonger och meteorologiska mätningar står i fokus när Sonja Murto, doktorand vid Stockholms universitet, deltar i forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som startar i slutet av juli 2021.