Wasa har utrustats med arkar för fältarbete

2019 transporterades två nya arkar till Antarktis med fartyg. Foto: Ola Eriksson

Vid den svenska forskningsstationen Wasa i Antarktis finns tre arkar som har det mesta en forskare kan behöva under sitt fältarbete. Arkarna erbjuder ett snabbt skydd mot väder och vind, en varm sovplats, möjlighet att värma mat och ladda teknisk utrustning.

Polarforskningssekretariatets återkommande expeditioner till Antarktis genomförs under december till februari, under den Antarktiska sommaren. Då är det vanligtvis ungefär tio minusgrader och lite vind men det kan också storma ordentligt eller vara strålande sol.

Den forskning som genomförs görs ibland i närområdet kring den svenska stationen Wasa, och ibland längre bort. En expedition kan behöva samla in data tiotals mil från Wasa. Det innebär att forskarna behöver transporteras långt och bo i fält. Tidigare användes två specialbyggda bilar med 44 tums däck och tält, men säsongen 2017/18 testades ett helt nytt koncept i Antarktis – en så kallad ark som dras efter skoter.

Arkarna användes under expeditionen MAGIC-DML 2017/18. Det fungerade så bra att Polarforskningssekretariatet bestämde sig för att utveckla konceptet. Säsongen 2019/20 fraktades tre nya arkar till Wasa.

– Forskningsprojektet MAGIC-DML kommer arbeta mycket i fält och vara borta långa perioder. De ska bo i arkar under omgångar, som längst två veckor i sträck, säger Ola Eriksson,  teknisk samordnare vid Polarforskningssekretariatet och expeditionsledare för DML 2021/22. 

– Arken erbjuder ett snabbt skydd mot väder och vind och är mycket bekvämare än ett tält. När forskarna lägger sig för kvällen är det varmt och skönt och det är enkelt att torka kläder som blivit blöta. Tidigare fick vi torka plaggen i sovsäcken medan vi sov. Det blir rått och kallt. 

Compact living för polarforskare

Arkarna är utrustade med uppfällbara sängar, kamin, kök, belysning, brand- och kolmonoxidvarnare, brandsläckare och brandfilt samt utrymme för att stuva utrustning. Den bränslesnåla kaminen drivs på diesel och ger bra värme. Solpaneler och batteri gör att det går att ladda telefoner, datorer och annan elektronisk utrustning i arken.

– Tidigare använde vi bil och tält. Det var lite omständligt när vi rörde oss mellan olika platser och skulle sätta upp ett läger varje gång. Tälten måste grävas ner, många stormlinor behöver fästas och det behövs flera tält: sovtält, mattält och toatält. Det tog flera timmar att sätta upp ett läger. 

– Med det här upplägget går det snabbare att byta lägerplats. Det är bara toatältet som behöver tas ned och sättas upp vid flytt. En annan fördel med skoter jämfört med bil är framkomligheten. Med skoter kan vi ta oss fram även om vi kommer till partier med lös och besvärlig snö, säger Ola Eriksson. 

Fakta om arkarna på forskningsstationen Wasa

Antal arkar: 3

Sängplatser per ark: 2

Värme: Ja, genom kamin.

Belysning: Ja, men behöver sällan användas på grund av midnattssolen.

Eluttag: Ja. Solpaneler laddar ett batteri. Batteriet ger ström till en panel med uttag: 12V, USB. Det finns också en konverter i arken som omvandlar 12V till 230V.

Toalett: Nej, separat toatält behöver resas.

Säkerhetsutrustning: Brandvarnare, brandfilt, kolmonoxidvarnare.

Kök: Ja, samt enklare husgeråd.

Ola Eriksson, teknisk samordnare vid Polarforskningssekretariatet.

Publiceringsdatum: 25 Okt 2021