Konstnären Ida Rödén deltar på årets forskningsexpedition med isbrytaren Oden. Med på resan är Jonas Falck, en fiktiv vetenskapsman som ansåg sig vara en av Carl von Linnés lärjungar ‒ men som aldrig accepterades av Linné. Ida Rödén har utforskat världen med Jonas Falck vid sin sida sedan 2014. Hon har emellanåt tänkt att arbetet med vetenskapsmannen är över. Men var gång hon har satt punkt och flyttat fokus, har någonting nytt börjat skymta. Utforskandet fortsätter och denna gång besöker de två följeslagarna Norra ishavet.
Varje sommar smälter en del av havsisen i Arktis bort och smältsäsongen har blivit längre. Sedan slutet av förra seklet har den yta som täcks av is i slutet av sommaren gradvis minskat. Idag är ytan mindre än hälften så stor jämfört med slutet av 1970-talet. För att kunna studera vårens ankomst till Arktis ‒ när den kommer och hur det sker ‒ genomförs årets forskningsexpedition med isbrytaren Oden rekordtidigt.
Mängden fisk i centrala Norra ishavet är väldigt begränsad. Därför behöver fiskbeståndet skyddas när Norra ishavet blir alltmer tillgängligt på grund av smältande havsisar. Pauline Leijonmalm, som var Chief Scientist under Odenexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021, kan se tillbaka på en lyckad expedition där forskarna kunnat samla in mängder med värdefulla data om ekosystemet i Arktis.
Efter den första resan till Antarktis 2016/17 var det dags att axla rollen som expeditionsledare. I december åker Ola Eriksson, teknisk samordnare vid Abisko naturvetenskapliga forskningsstation, på nytt till den svenska Antarktisstationen Wasa. Det blir tredje gången som expeditionsledare och det fjärde besöket i Antarktis.
I haven finns virus som infekterar bakterier. Trots att det har stor inverkan på våra ekosystem så finns det få studier inom området, speciellt från arktiska miljöer. Nu studerar forskare som deltog på expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 just detta. De vill förstå hur miljöföroreningar och klimatförändringar påverkar virus, bakterier och ekosystem i framtiden.
För att förklara orsakerna till den snabba uppvärmningen i Arktis behövs mätningar av atmosfären. På isbrytaren Oden har forskare inom projektet ACAS utvecklat ett atmosfärsobservatorium för att kunna studera faktorer som förändringar i moln och samspelet mellan ytan och atmosfären.
Det är äntligen full fart på Abisko naturvetenskapliga station igen. Efter mer än två år av reserestriktioner blev sommaren 2022 en av de mest hektiska i forskningsstationens historia. Verksamheten har gått på högvarv sedan juni och trycket håller i sig september ut.
På botten av Norra ishavet samlas tomma skal från döda foraminiferer – mikroskopiska encelliga organismer. Skalen som består av kalciumkarbonat kan liknas vid tidskapslar eftersom de miljoner år gamla fossilerna kan ge värdefull information om klimatförändringarna. Under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden handlade ett av projekten om att dokumentera dessa organismer.
The purpose of the workshop will be to plan, in some detail, the scientific setup for the expedition and specify the requirements for logistic support. The Swedish Polar Research Secretariat is working on a Scope of Work (SoW) document and this workshop will be an important step in the SoW process.
Adam Ulfsbo är forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och var en av deltagarna på forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden. Där undersökte han processer och faktorer, orsakade av människan, som är bakom förändringar i kollagring och havsförsurning.