It-tekniker förstärker forskningsstödet på isbrytaren Oden

Martin Jansson är ny it-tekniker vid Polarforskningssekretariatets enhet för fartygsbaserat forskningsstöd på isbrytaren Oden.

Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag bor i Årjäng med min familj och är uppvuxen i Lerum. Efter att jag gjorde värnplikten vid Lv 7 i Boden läste jag ett ingenjörsprogram i elektronik och data vid Karlstads universitet. Via examensarbetet fick jag jobb hos Hanza Elektromekan i Årjäng där jag arbetade 14,5 år med mjuk- och hårdvaruutveckling av testsystem. Jag var även IT-ansvarig under en period på 1,5 år. Efter det arbetade jag på det norska företaget Flexit som utvecklar och tillverkar FTX-aggregat och värmepumpar. Där hade jag hand om deras webbaserade beräkningsprogram samt utveckling av olika testmjukvaror för labbet. Jag fick också meka en hel del med olika testriggar för värmepumpar.

Vad kommer du att arbeta med på Polarforskningssekretariatet?

– Jag ska jobba som it-tekniker på enheten för fartygsbaserat forskningsstöd. Det innebär att jag kommer arbeta mycket på Oden och med de expeditioner vi genomför till Norra ishavet.

Vad ser du mest fram emot med det nya jobbet?

– Att få följa med på expeditioner med isbrytaren Oden. Det blir en stor kontrast mot de fabriker jag arbetat på där jag råkat hamna i de delarna av lokalerna som saknade fönster. Men jag ser även fram emot att planera för en expedition och lösa olika problem som dyker upp inför expeditionen.

Vilka IT-områden tycker du är roligast att arbeta med och har du något favoritverktyg?

– Jag tycker det mesta med IT är roligt. Jag har alltid hållit på med datorer och programmering, även på fritiden. Jag var kanske tio år gammal när jag skaffade min första dator. Men det som jag tycker är mest intressant nu är nog nätverk och att sätta upp servrar för olika funktioner.

– Mitt favoritverktyg måste vara en bra texteditor, med en sådan kan man göra det mesta inom IT när det gäller programmering med mera. Sitter jag med en dator som har Windows så är det Notepad++ som gäller.

Vi har hört att du spelar i en orkester, berätta mer!

– Jag spelar kornett i ett brassband (blåsorkester med enbart bleckblås- och slagverksinstrument) i Norge. Vi är cirka 30 personer i orkestern. Det blir en del konserter under året men främst runt jul när vi anlitas för en rad spelningar med julmusik. Min äldsta son är också med och spelar trummor, och det är väldigt kul.

– Det uppstår en bra gemenskap när vi spelar tillsammans och det är ett perfekt sätt att ladda batterierna efter en intensiv arbetsvecka.

Publiceringsdatum: 06 Apr 2023