Fältgående polarforskare arbetar ofta i extrema miljöer med vilda djur, svårframkomlig terräng och snabba väderomslag. 10−14 juni genomförde Polarforskningssekretariatet tre olika fältkurser som handlar om att kunna genomföra sin forskning på ett säkert sätt och att kunna hantera eventuella problem som dyker upp.
I början av augusti inleds en svensk-amerikansk forskningsexpedition med isbrytaren Oden i det svårtillgängliga och delvis outforskade området runt Ryderglaciären på nordvästra Grönland. Genom att kartlägga området kring glaciären vill forskarna hitta orsakerna bakom historiska förändringar, vilket kan hjälpa oss att förutse hur ett varmare klimat kan påverka den grönländska inlandsisen i framtiden.
Hösten 2017, när regeringen beslutade att omlokalisera Polarforskningssekretariatets verksamhet i Stockholm, inleddes ett intensivt arbete som nu är i hamn. Från och med 1 april 2019 har verksamheten sitt säte i Luleå. Men hur flyttas egentligen en myndighet? Det vet Polarforskningssekretariatets direktör Katarina Gårdfeldt.
Idag fyller den svenska forskningsstationen Wasa i Antarktis 30 år. Stationen byggdes under Antarktisexpeditionen SWEDARP 1988/89 och har spelat en viktig roll för modern svensk forskning i Antarktis.