”Att delta i MOSAiC är ett privilegium”

Isförhållandena kring Polarstern som ligger infrusen i Arktis är stabila. Foto: Alfred-Wegener-Institut/Esther Horvath (CC-BY 4.0)

Anders Svenson, miljöanalytiker på Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, befinner sig ombord på forskningsisbrytaren Polarstern som ligger infrusen i ett isflak i Arktis. Han studerar fiskbestånd och berättar lite om vad som händer inom forskningsexpeditionen MOSAiC. 

Hej Anders! Kan du berätta kort om din forskning?

‒ Jag studerar fisksamhället ur ett beståndsstorlek-perspektiv. Jag använder mig av ekolod (Simrad EK80 med flera frekvenser) och tar även upp några fiskar för biologisk provtagning. Vi tittar på de vanligaste parametrarna så som längd, vikt, kondition, ålder, kön, leverstatus, stabila isotoper med mera.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

‒ Min arbetsdag börjar klockan sju. Då gör jag en check på ekoloden och ser vad som hänt under natten, och sparar data från föregående dag. Dagen innan en fiskedag agnar jag min longline. Morgonen efter packar jag den utrustning jag behöver, isborr och så vidare, för att sätta ut min longline. Är det inte en fiskedag så hjälper jag de andra i ”mitt” team med deras provtagning eller experiment. Dagen brukar sluta vid 21-tiden. Då gör jag en ny koll vi ekoloden och ser att allt fungerar som det ska.

Vad arbetar du med just nu?

‒ Idag har jag tagit upp och satt ut en longline på 150 krok. Jag har tagit upp vatten för ett experiment och avslutat dagen med att vara isbjörnsvakt för ett annat team som jobbade på isen.

Hur är det att delta i MOSAiC?

‒ Att delta i MOSAiC är intressant och ett privilegium, men också ganska utmanande. Det är kallt och svårt att få utrustning som klarar kyla riktigt bra. Mörkret medför att man måste jobba i en långsammare takt än vanligt, och så har vi glädjen/bekymret med att det finns isbjörn i området. Så vi måste var på vår vakt hela tiden när vi är på isen. Överlag så är det en positiv upplevelse att vara ombord på Polarstern och delta i MOSAiC.

När lämnar du Polarstern?

‒ Jag har varit ombord på Polarstern sedan 20 september och vi planerar att åka hem i mitten av december. Om allt går bra är jag hemma runt nyår.

Anders Svenson, miljöanalytiker på Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet
Anders Svenson, miljöanalytiker på Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Privat

Publiceringsdatum: 09 Dec 2019