”Varje dag är en källa till nya upptäckter”

Katarina Abrahamsson väntar nu på den ryska isbrytaren Kapitan Dranitsyn som ska hjälpa till med rotationen av forskare och ta henne hemåt. Foto: Alfred-Wegener-Institut/Michael Gallagher (CC-BY 4.0)

Vi kollar läget med Katarina Abrahamsson, professor vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, som deltar i det stora internationella forskningsprojektet MOSAiC ombord på den tyska forskningsisbrytaren Polarstern.

Hej Katarina! Kan du berätta kort om din forskning?

‒ Jag studerar ozonnedbrytande ämnen som bildas i is och havsvatten. Det har visat sig att dessa ämnen produceras i stor mängd under vintern när det är mörkt.

Vad arbetar du med just nu?

‒ Jag mäter dessa ozonnedbrytande ämnen i snö och havsis, så jag är ute varannan dag och borrar upp iskärnor.

Hur har forskningsexpeditionen varit?

‒ Det har varit en lång expedition. Den första månaden gick åt till att sätta upp alla de fasta installationerna på isen. Det riktiga MOSAiC-året började 24 oktober. Det har varit en spännande upplevelse från dag ett tills nu. Det är mörkt och kallt men det går att jobba utomhus. Varje dag är en källa till nya upptäckter.

Hur är det att delta i ett projekt som MOSAiC?

‒ Att jobba med många människor där vi alla måste hjälpa varandra är härligt men också utmanande.

Hur länge kommer du att vara på Polarstern?

‒ Vi väntar nu på det ryska fartyget Dranytsyn. Det är svårt att veta exakt när vi kommer att åka hem. Jag har varit på Polarstern sedan den 20 september. För 30 år sedan gjorde jag min första stora expedition med just Polarstern. Detta är antagligen min sista expedition innan jag pensionerar mig, så cirkeln är sluten.

Katarina Abrahamsson, professor vid Göteborgs universitet
Katarina Abrahamsson, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

Publiceringsdatum: 06 Dec 2019