Uppskattat Polarforum hölls i Umeå

Polarforum 2019 hölls Humanisthuset på Umeå universitet

Årets Polarforum anordnades på Umeå universitet och besöktes av polarforskare från hela landet. Dagen bjöd bland annat på presentationer av polarforskare och ett panelsamtal med forskningsfinansiärer.

Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vicerektor vid Umeå Universitet. Foto: Melina Granberg.

Det var första gången som Polarforum anordnades vid Umeå universitet, vilket var något som uppskattades av Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vicerektor vid Umeå Universitet.

– Det var på tiden att Polarforum hålls i Umeå! Umeå universitet har ett relativt stort fokus på polarforskning vilket vi manifesterar genom Arktiskt centrum (Arcum), men också genom de många projekt som vi har inom polarområdet. Vi vill vara en nod i det här sammanhanget och på sätt och vis tillhör det att vi kan vara värd för Polarforum, säger Dieter Müller, som också gillade mixen på presentationerna.

– Det gläder mig att det är en stor bredd i det som presenteras, allt ifrån naturvetenskap som historiskt sett har dominerat, men också humaniora, medicin och samhällsvetenskap. Det är kul att se den mångfalden som polarforskning faktiskt har.

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet. Foto: Melina Granberg.

En av årets talare var Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet. Hennes presentation om domedagsglaciären uppmärksammades även av P4 Västerbotten (länk till inslaget).

– Det jag gillar mest med Polarforum är möjligheten att få träffa människor inom andra forskningsområden, som samhällsvetenskap och medicin, som jag inte träffar i andra sammanhang. Det var också en hel del unga forskare som jag inte träffat förut, vilket var väldigt roligt. Det är också bra att samla flera forskningsfinansiärer på samma ställe som vi forskare kan ställa frågor till, säger Anna Wåhlin.

 

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Foto: Melina Granberg.

En återkommande gäst på Polarforum är Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Även han var nöjd med Polarforum, men han efterlyste också mer atmosfärforskning.

– Det är två aspekter som jag särskilt gillar med Polarforum. Det första är att det är det tillfälle på året när man träffar andra polarforskare, många är goda vänner och kolleger sen tidigare, och några är nya bekantskaper. Det andra är att få lära sig något nytt. Årets Polarforum var väldigt bra, det vetenskapliga innehållet låg utanför min expertkompetens, men var väldigt lärorikt. Dock måste jag konstatera att det här var det femte Polarforum jag är på och det är fortfarande en brist på atmosfärforskare.

Nästa Polarforum arrangeras hösten 2020 vid Luleå tekniska universitet. Året efter, 2021, är det Bolincentret vid Stockholms universitet som står som värd.

Publiceringsdatum: 26 Nov 2019