Efter drygt två års planering ska Polarforskningssekretariatet frakta hem 60–70 ton materiel och fordon från tidigare expeditioner vid forskningsstationen Wasa i Antarktis. Den sju veckor långa logistikexpeditionen startar den 18 december och leds av Ola Eriksson, teknisk samordnare vid Polarforskningssekretariatet.
Fredrik Dalerum, docent vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet, leder en forskargrupp som deltog på sommarens expedition med isbrytaren Oden till Ryderglaciären i nordvästra Grönland. Gruppen består förutom av Fredrik också av Karin Norén och Johannes Måsviken, lektor respektive forskarstuderande vid samma institution. I ett forskningsprojekt studerar de hur arktiska arter och ekosystem påverkas av klimatförändringar.
Årets Polarforum anordnades på Umeå universitet och besöktes av polarforskare från hela landet. Dagen bjöd bland annat på presentationer av polarforskare och ett panelsamtal med forskningsfinansiärer.
Hösten 2019 spenderade Mats P. Björkman, forskare i ekosystemvetenskap vid Göteborgs universitet, två veckor vid den nya kanadensiska forskningsstationen Canadian High Arctic Research Station (CHARS). Forskningen skedde inom ett utbytesprogram mellan Sverige och Kanada.
Glaciärer som slutar där det finns vatten, som fjordar eller öppna kustvatten, förlorar massa genom så kallad frontal ablation, vilket är det gemensamma namnet för processerna isbergskalvning och undervattenssmälta. Under den senaste expeditionen med isbrytaren Oden till Ryderglaciären i norra Grönland undersökte forskare frontal ablation med hjälp av bland annat time lapse-fotografering och LoTUS-bojar.
De senaste årens temperaturökningar i Arktis leder till att havsis och glaciärer smälter i allt snabbare takt. Avsmältningen av istäcket på Grönland ökar inflödet av smältvatten till Grönlands fjordar och kustvatten vilket ger fysiska och geokemiska effekter på fjordsystemen. Detta kan leda till en ökad försurning av Arktiska oceanen vilket kan ha en negativ påverkan på ekosystemet och havets förmåga att ta upp koldioxid.
Christian Stranne är biträdande lektor vid institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet. Han var en av forskarna på Ryderexpeditionen till norra Grönland med isbrytaren Oden mellan 5 augusti och 12 september. Syftet var att studera den lokala miljön där Ryderglaciären möter havet och få ökad kunskap gällande Grönlands glaciärer och hur de kan påverka havsnivåerna i ett varmare klimat.
Forskningsprogrammet Access Abisko är nu igång och temat för den första programomgången är globala förändringar och hållbarhet. Satsningen innebär att forskare från hela världen kan ansöka om att komma till Abisko naturvetenskapliga station för att forska inom ett tema under en treårsperiod. Syftet är att främja samarbeten mellan forskargrupper.
Den 4 september invigde minister Matilda Ernkrans Polarforskningssekretariatets nya lokaler vid Luleå tekniska universitet efter omlokaliseringen från Stockholm. Under invigningsceremonin välkomnades myndigheten även av Luleå tekniska universitets prorektor Pär Weihed, Norrbottens landshövding Björn O Nilsson och kommunalrådet Anders Josefsson.