Sommarens polarexpedition med isbrytaren Oden utgör det svenska bidraget inom det internationella forskningsinitiativet Synoptic Arctic Survey, SAS. En av forskarna som deltar är Adam Ulfsbo vid Göteborgs universitet och han ser verkligen fram emot expeditionen.
Anna Stiby, lärare i kemi och biologi, var en av många sökande som blev utvald att delta i årets lärarprogram. Snart är det dags att byta klassrummet mot isbrytaren Oden och sommarens expedition till Norra ishavet.
Hanna Farnelid, docent i marin ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är en av forskarna som deltar i sommarens Arktisexpedition med isbrytaren Oden. Det är hennes andra expedition med Oden, senast det begav sig var 2007 när hon deltog på expeditionen Oden Southern Ocean till Antarktis.
Svalbard Integrated Arctic Earth Observation System (SIOS) erbjuder fjärranalyskursen Training course on Hyperspectral Remote Sensing in Svalbard. Kursen som ges online handlar om hur man effektivt kan använda fjärranalysdata från satelliter, luften och marken i samband med markundersökningar på Svalbard.
Igår hölls ett digitalt möte på isbrytaren Oden gällande framtiden för svensk fartygsbaserad polarforskning med bland andra Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, och Katarina Gårdfeldt, direktör för Polarforskningssekretariatet.
”Hypotes är ett fantastiskt ord som har så mycket i sig. En forskares uppgift är att tänka ut en frågeställning, formulera en hypotes och sedan bevisa om den är sann eller falsk. Det är det härligaste ordet inom vetenskapen.” Det säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som snart står inför sin fjärde forskningsexpedition med isbrytaren Oden där hon kommer ha rollen som Chief Scientist.
Idag skrev vår direktör Katarina Gårdfeldt under deklarationen för en stark demokrati. Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år och är en del i kommitténs arbete med att etablera den nationella samlingen Vår demokrati – värd att värna varje dag.
Polarforskningssekretariatets operativa stöd på projektnivå ges för att underlätta fältarbete i Arktis och på Antarktis för forskare verksamma i Sverige.
Vid södra Lomonosovryggen i Norra ishavet, djupt under havets botten, finns historiska lager av sediment som spelar en avgörande roll för vår förståelse av de globala klimatförändringarna. På uppdrag av European Consortium for Ocean and Research Drilling, ECORD, ska Polarforskningssekretariatet koordinera en komplex, internationell forskningsexpedition som kan ge svar på hur klimatet förändrats under 50 miljoner år.