I över hundra år har Polarforskningssekretariatets Abisko naturvetenskapliga station (ANS) samarbetat med SMHI för att samla in hydrologiska data i Abiskoområdet. Nyligen fick detta arbete internationell uppmärksamhet när Världsmeteorologiska organisationen (WMO) i juni 2024 tilldelade ANS och SMHI den prestigefyllda utmärkelsen Centennial Award för över ett sekel av kontinuerliga mätningar av hög kvalitet.
Den 24–28 mars genomfördes en fältkurs i Abisko för totalt 21 deltagare inför den kommande Antarktisexpeditionen iQ2300. Expeditionen syftar till att studera hur smältande inlandsisar i östra Antarktis kan påverka havsnivåerna i framtiden.
Sedan september är Margareta Johansson ny enhetschef för landbaserad forskning vid Polarforskningssekretariatet med ansvar för Abisko naturvetenskapliga station samt forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis. Hon har 25 års bakgrund inom polarforskning och forskningsinfrastruktur.
Den 17–19 april hålls en kick-off för projektet POLARIN, Polar Research Infrastructure Network, i Bremerhaven, Tyskland. POLARIN är ett EU-finansierat nätverk där Polarforskningssekretariatet är en av 50 organisationer från 20 länder som ger polarforskare tillgång till 64 infrastrukturer i Arktis och Antarktis.
Efter den första fältkursen som hölls i Abisko i mars 2023 var det var det dags för en uppföljning. Denna gång genomfördes utbildningen i Stockholmsområdet. Under tre dagar i oktober tränade deltagarna bland annat på säkerhet i brant terräng.
I mars är det fortfarande lågsäsong på Abisko naturvetenskapliga station. Drygt tio forskare har varit på plats under vintern men antalet ökar successivt under våren.
Det är äntligen full fart på Abisko naturvetenskapliga station igen. Efter mer än två år av reserestriktioner blev sommaren 2022 en av de mest hektiska i forskningsstationens historia. Verksamheten har gått på högvarv sedan juni och trycket håller i sig september ut.
Abisko naturvetenskapliga station byggdes 1912 efter att forskningsstationen i Katterjokk brunnit ner. Året efter startades de meteorologiska mätningarna och sedan många år tillbaka samlas data på uppdrag av SMHI. Den över hundra år långa mätserien har kvalificerat mätstationen till en Centennial Observing Station, en utmärkelse som ges av den Världsmeteorologiska organisationen WMO. Nu har utmärkelsen uppmärksammats med en invigning.
Regeringen publicerade nyligen Sveriges strategi för den arktiska regionen. Som en av de åtta arktiska staterna vill regeringen stärka Sveriges engagemang i Arktis och bidra till att utvecklingen sker på ett fredligt och hållbart sätt. En av prioriteringarna i den arktiska strategin handlar om att Sverige ska ha en ledande position inom polarforskning.
Hösten 2019 spenderade Mats P. Björkman, forskare i ekosystemvetenskap vid Göteborgs universitet, två veckor vid den nya kanadensiska forskningsstationen Canadian High Arctic Research Station (CHARS). Forskningen skedde inom ett utbytesprogram mellan Sverige och Kanada.