Ny stationschef med 25 års erfarenhet av polarforskning
Sedan september är Margareta Johansson ny enhetschef för landbaserad forskning vid Polarforskningssekretariatet med ansvar för Abisko naturvetenskapliga station samt forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis. Hon har 25 års bakgrund inom polarforskning och forskningsinfrastruktur.
‒ Jag är polarforskare i grunden och har haft privilegiet att jobba med forskning på permafrost i Abisko i över två decennier. Under min tid på Lunds universitet och genom mitt arbete med EU-projekt som INTERACT har jag fått en bred insikt i hur forskningsstationer kan utvecklas för att möta både vetenskapliga och praktiska utmaningar, säger Margareta Johansson.
Som enhetschef leder Margareta Johansson det landbaserade forskningsstödet, vilket innebär att hon ansvarar för att driva och utveckla forskningsstationerna, stötta besökande forskare och representera Polarforskningssekretariatet i olika sammanhang.
‒ Mitt jobb är att tillsammans med mina kollegor skapa de bästa förutsättningarna för forskning i polarområdena. Det handlar om att se till att stationerna är välfungerande och säkra men också om att bidra till internationella samarbeten som driver polarforskningen framåt, säger Margareta Johansson.
Kärleken till Abisko och kryosfären
Abisko är en plats som ligger Margareta Johansson varmt om hjärtat. Hennes resa inom polarforskning började 1997, när hon deltog i en sommarkurs på Tarfala forskningsstation. Det blev startskottet för en lång karriär inom forskning på kryosfären – världen av fruset vatten. Under de senaste 20 åren har hon bedrivit egen forskning i Abisko, men nu har hon tagit steget till att fokusera på att stötta andra forskare som utforskar polarområdena. Hon arbetade på Abisko naturvetenskapliga station redan år 2000 och bodde då i Kiruna och Abisko under fem år.
‒ Jag älskar Abisko. Det känns fortfarande som att komma hem. Det är en unik plats med fantastisk natur och en inspirerande forskningsmiljö. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla stationen tillsammans med mina trevliga kollegor och att välkomna forskare från hela världen hit.
Med en forskningsbakgrund inom permafrost är Margareta Johansson passionerad över sitt nya uppdrag.
‒ Jag är en permafrostnörd i hjärtat! Jag har forskat om permafrost i många år, men även arbetat med glaciärer och snö i Arktis, och är fascinerad av alla kalla och frusna element. Att få arbeta med något som ligger så nära min egen forskning är en fantastisk möjlighet.
Nya möjligheter och utmaningar
Det nya jobbet innebär också nya utmaningar, men det är något Margareta ser fram emot med entusiasm.
‒ Det är ett roligt och varierande jobb. Jag hoppas kunna bidra till att forskningsstationerna blir ännu mer effektiva och att vi tillsammans kan främja ny kunskap om polarområdena, något som är avgörande för vår förståelse av en föränderlig värld. När jag såg annonsen för tjänsten visste jag direkt att det var en chans jag inte ville missa. Att få kombinera min passion för polarområdena med mina erfarenheter av forskningsinfrastruktur och göra det i en miljö där jag trivs, var ett självklart val.
På frågan om något vi kanske inte vet om henne svarar hon med ett leende:
‒ Jag har faktiskt varit med i en Norrlands Guld-reklam, är hiskeligt höjdrädd och vaknar nästan alltid glad på morgonen!
Vi ser fram emot att följa Margareta Johansson i hennes nya roll och önskar henne varmt välkommen tillbaka till Abisko!