Vi välkomnar två nya medarbetare till sekretariatets fartygsbaserade forskningsstöd på isbrytaren Oden – en tekniker och en it-tekniker, Alex Lüdge och Anton Sandström. Båda ser fram emot att arbeta med framtida forskningsexpeditioner.
Den 8 augusti 2020 förolyckades glaciologen Konrad “Koni” Steffen när han föll ner i en glaciärspricka under fältarbete i Grönland. Konrad Steffen, känd för sin forskning om glaciärer och hur de påverkas av klimatförändring, var också medlem i Polarforskningssekretariatets Scientific Advisory Group (SAG).
Charlotte Fredriksson arbetar som doktorand vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms universitet. För att förbereda sig för fältstudier i Alaska åkte hon till Abisko naturvetenskapliga station och gick en fältkurs som ges av Polarforskningssekretariatet.
Polarforskningssekretariatet stöttar fem forskningsprojekt inom den årslånga Arktisexpeditionen MOSAiC och totalt deltar nio forskare knutna till svenska universitet. Salar Karam, doktorand i oceanografi vid Göteborgs universitet, förbereder sig nu för att delta i den sista etappen av forskningsexpeditionen.
Klimatprofilen Johan Kuylenstierna är seniorrådgivare för Polarforskningssekretariatets nya Polarforskningsprocess där målbilden är tematiska forskningsexpeditioner över disciplingränserna. Förutom vetenskapliga publikationer vill processen också förena forskningen i syntesrapporter som bland annat kan utgöra underlag för politiska beslut som rör samhällsomställning i polarområdena.
Den 10 juni höll Polarforskningssekretariatet ett webbinarium som handlar om vårt operativa stöd på programnivå enligt en modell som kallas Polarforskningsprocessen (PFP).
Patric Simões Pereira, postdoktor vid Göteborgs universitet, är nu på väg tillbaka från den internationella forskningsexpeditionen MOSAiC där han under sex månader studerade halogenerade organiska föreningar.
Under nästan 19 veckor deltog forskningsingenjören Adela Dumitrascu på världens hittills största polarexpedition MOSAiC i Norra ishavet. Under expeditionen tog hon prover på snö, is och vatten för att förstå processerna kopplade till växthusgasen halokarboner. Nu är hon tillbaka i Göteborg och där fortsätter arbetet med att analysera data och skriva vetenskapliga artiklar.
På expeditionens trettioförsta dag anlände teamet till Hoppets bukt på Antarktiska halvön och den plats där kartografen Samuel A. Duse, arkeologen J. Gunnar Andersson och den norska sjömannen Toralf Grunden byggde en stenhydda i februari 1903. Expeditionsdeltagarna insåg då att en övervintring skulle bli nödvändig och stenhyddan kom att bli deras hem under nio månader.
MOSAiC-expeditionen har ställts inför logistiska utmaningar på grund av coronaviruset men är snart redo för nästa fas. John Paul Balmonte, forskare i vattenekosystem vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, befinner sig för närvarande i karantän i Tyskland och är snart redo att börja sin transit med till det tyska forskningsfartyget Polarstern.