Stenhyddan vid Hoppets bukt

Pingviner framför stenhyddan vid Hoppets bukt på Antarktiska halvön Foto: Jonathan Westin

På expeditionens trettioförsta dag anlände teamet till Hoppets bukt på Antarktiska halvön och den plats där kartografen Samuel A. Duse, arkeologen J. Gunnar Andersson och den norska sjömannen Toralf Grunden byggde en stenhydda i februari 1903. Expeditionsdeltagarna insåg då att en övervintring skulle bli nödvändig och stenhyddan kom att bli deras hem under nio månader.

De metertjocka stenväggarna som är ungefär en och en halv meter höga byggdes av platta stenar med sand och förmodligen användes fågelspillning som murbruk. Den släde som expeditionsdeltagarna hade med sig placerades ovanpå som en takbjälke, och tältduken hängdes över för att skydda från snö och vind.

Nu har mer än 4 000 bilder tagits av ruinen och den har också laserscannats med hjälp av avancerad utrustning som hjälper till att bygga en tredimensionell bild. Eftersom stenhyddans trädörr inte fick användas behövde forskarna använda en stege för att klättar in och ut ur ruinen i samband med fotograferingarna. Pingvinerna höll dem sällskap hela tiden och blev mer och mer bekväma både med forskarna och deras utrustning.

Dessutom har ljudinspelningar gjorts av åsne- och adéliepingviner, vind, vågor som slår mot kusten och fotsteg i lera. Ljudinspelningarna kommer användas tillsammans med den VR-upplevelse av hyddan som forskarna arbetar på. 

Läs blogginlägget på Melting History:
The Shelter At The Bay Of Hope – av Johannes Westin