Mängden fisk i centrala Norra ishavet är väldigt begränsad. Därför behöver fiskbeståndet skyddas när Norra ishavet blir alltmer tillgängligt på grund av smältande havsisar. Pauline Leijonmalm, som var Chief Scientist under Odenexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021, kan se tillbaka på en lyckad expedition där forskarna kunnat samla in mängder med värdefulla data om ekosystemet i Arktis.
I haven finns virus som infekterar bakterier. Trots att det har stor inverkan på våra ekosystem så finns det få studier inom området, speciellt från arktiska miljöer. Nu studerar forskare som deltog på expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 just detta. De vill förstå hur miljöföroreningar och klimatförändringar påverkar virus, bakterier och ekosystem i framtiden.
För att förklara orsakerna till den snabba uppvärmningen i Arktis behövs mätningar av atmosfären. På isbrytaren Oden har forskare inom projektet ACAS utvecklat ett atmosfärsobservatorium för att kunna studera faktorer som förändringar i moln och samspelet mellan ytan och atmosfären.
På botten av Norra ishavet samlas tomma skal från döda foraminiferer – mikroskopiska encelliga organismer. Skalen som består av kalciumkarbonat kan liknas vid tidskapslar eftersom de miljoner år gamla fossilerna kan ge värdefull information om klimatförändringarna. Under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden handlade ett av projekten om att dokumentera dessa organismer.
Adam Ulfsbo är forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och var en av deltagarna på forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden. Där undersökte han processer och faktorer, orsakade av människan, som är bakom förändringar i kollagring och havsförsurning.
Hur ser bakteriers förekomst, mångfald och tillväxt ut i Norra ishavets ekosystem? Det är några av de frågeställningar Johan Wikner, professor i ekologi vid Umeå universitet, studerade under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021 med isbrytaren Oden.