Välkomna hem!

Den sista provtagningsstationen. Flerårsisens vackra struktur omger isbrytaren Oden. Foto: Mattias Petersson

Helsingborg, 20 september 2021

Tidigt igår morse kom isbrytaren Oden till hamnen i Helsingborg.

Under hemfärden har forskarna arbetat med sina expeditionsrapporter, packat och städat. Idag går forskarna av fartyget. Det bli tomt och tyst för de drygt 20 personer som blir kvar.

Sommaren och hösten är över i Arktis. Sista tiden har präglats av mycket snöfall och minusgrader. Det var som om Arktis ville bli lämnad ifred inför den stundande vintern och på slutet behövde Oden avvika från den tänkta kursen på grund av isläget.

Forskningen avslutades med ett lyckat sedimentprov från bottenhuggaren. Trots flitigt fiskande fångades bara fyra fiskar under hela expeditionen – ett viktigt resultat i sig. Mot slutet av expeditionen var djurlivet desto rikare. Oden hade påhälsning av både isbjörn, valross, sälar, delfiner och fåglar.

Nu välkomnar vi alla deltagare hem och gläds åt ännu en lyckad svensk polarexpedition!

”Det är sällan Oden får göra en resa som sträcker sig över en så stor yta av Arktis. Det har verkligen varit ett sant nöje att få genomföra denna expedition. Sverige är en av få länder som har ledande kunskap om att navigera i arktiska bassängen i förhållanden som dessa.” Mattias Petersson – kapten isbrytaren Oden

Läs mer i senaste veckobrevet från kaptenen på isbrytaren Oden

Publiceringsdatum: 20 Sep 2021