Ett sista bottenhugg innan hemfärd

Så fort sista bottenhugget var gjort började förberedelser för gång i öppet vatten mot Sverige. Odens nya gula, snabbgående räddningsbåt sjösäkras på akterdäck. Foto: Maria Samuelsson

Söndag eftermiddag den 12 september, N79°08 E07°45

Vi har Svalbard på babords sida när vi nu är på väg hemåt mot Sverige och Helsingborg. Himlen är grå och det har börjat duggregna och temperaturen ligger runt +4°C, vilken skillnad mot bara ett dygn sedan då vi befann oss i isen för att ta prover. Det blåser en sydostlig vind på 5 m/s och Oden rör sig en del i den 2 meter höga dyningen. Vi lämnade isen runt kl. 00:30 och innan dess var det stor aktivitet ombord med sjösurrning av utrustning.

Under resan hem kommer expeditionens rapport att skrivas av våra forskningsledare. Det kommer bli ett välfyllt dokument med beskrivning av en fantastisk forskningsexpedition där alla ombord har gett allt varje dag under nästan två månader.

Dagens foton illustrerar delar av Odens fantastiska besättning som tagit så väl hand om oss under expeditionen. Även vårt sista möte med en isbjörn häromdagen får vara med, en fin upplevelse för alla att få börja och sluta expeditionen med denna Arktis konung. Den absolut sista forskningsaktiviteten var ett lyckat bottenhugg i går kväll, och strax därefter påbörjades arbetet med att förbereda Oden för hemfärd i öppet vatten.

Publiceringsdatum: 12 Sep 2021