Utanför Grönlands kust

Morgon över norra Grönland och Kap Morris Jesup. Foto: Maria Samuelsson

Söndag kväll den 5 september, N84°27,1 W23°58,3

Det blåser en sydostlig vind på 7 m/s, är två grader kallt och snön faller fint. Idag på morgonen möttes vi av en vacker syn då vi fick se land efter fem veckor. Norra Grönland visade upp sig från sin vackraste sida med glaciärer som ringlade ner till vattnet. Enstaka små isberg flöt förbi i den spruckna, men gamla isen.

Station Q var en spännande plats för forskarna då den tidigare är outforskad. Havsdjupet visade sig vara hela 600 meter djupare än tidigare uppskattat, och i det vackra bottenhugget återfanns bland annat snäckor och fiskotoliter.

Arbetet ombord fortsätter i ett intensivt tempo för att hinna med så mycket som möjligt innan vi måste vända hemåt. På isen, i laboratorierna och på däck pågår forskning för fullt. I container 15 arbetar Kimberley Bird och Birthe Zäncker (bägge vid Marine Biological Association, Storbritannien) med att undersöka mikrober i isen. Isen hämtades under gårdagen och har fått tina i labbet innan analysen startade.

Nu har vi gått in i den sista forskningsveckan där vi kommer färdas genom isen fram till norra Svalbard.

Text: Maria Samuelsson

Kimberley Bird och Birthe Zäncker undersöker vilken roll mikrober, som bakterier, svampar och parasiter, spelar i kolcykeln
Kimberley Bird och Birthe Zäncker (bägge vid Marine Biological Association, Storbritannien) undersöker vilken roll mikrober, som bakterier, svampar och parasiter, spelar i kolcykeln. Foto: Maria Samuelsson

Publiceringsdatum: 05 Sep 2021