Polarforskningssekretariatet har en öppen projektutlysning gällande forskning i Dronning Maud Land (DML), Antarktis. Tidsramen för projekten är 4–5 år, med den första fältsäsongen som startar den antarktiska sommaren 2025/26.
Polarforskningssekretariatet har en öppen projektutlysning gällande forskning i Weddellhavet, Antarktis. Tidsramen för projekten är 4–5 år, med den första fältsäsongen som startar den antarktiska sommaren 2025/26.
Under maj och juni 2023 genomfördes polarexpeditionen ARTofMELT med isbrytaren Oden. Ett av forskningsprojekten handlade om att karakterisera atmosfäriska aerosolpartiklar och moln och leddes av expeditionens biträdande forskningsledare Paul Zieger. Med hjälp av en ett toppmodernt mobilt laboratorium kunde forskarna studera aerosolpartiklar och de processer som leder till att moln bildas.
Den 10 januari hade Katarina Gårdfeldt, direktör vid Polarforskningssekretariatet, ett möte med Japans utrikesminister Yōko Kamikawa om framtida samarbeten inom polarforskning. Japans Ambassadör i Sverige, Masaki Noke, samt polarforskarna Martin Jakobsson, Stockholms universitet och Dag Avango, Luleå tekniska universitet, deltog också på mötet.
En regeringsutredning som pågår 2024-2025 ska ta reda på vilka åtgärder och samarbeten som behövs för att Sverige ska kunna anskaffa och driva ett modernt polarforskningsfartyg redo för klimatneutral drift.