Dronning Maud Land, DML, 2021/22
Expeditionen DML 2021/22 består av tre delar: två forskningsprojekt och logistikarbeten vid forskningsstationerna Wasa och Svea. Under expeditionen kommer bland annat byggnation av garage, reparation av el- och gasledningar och installation av gråvattenavlopp att genomföras. Dessutom ska åtgärder genomföras på Wasa med utgångspunkt från de studier som byggforskaren Dag Haugum genomförde förra året.
I DML 2021/22 deltar sex forskare från Stockholms universitet, Aarhus universitet i Danmark, Högskolan i Gävle och Luleå tekniska universitet.
Forskningsprojekt
Radar penetration and scattering from snow and ice
Forskningsprojektet leds av Ian Brown, docent i jordobservation vid Stockholms universitet. Forskarna har tänkt använda ”ground truthing” för satellitburen snöradar, för att via satellitbilder kunna studera processer i snö. Arbetet sker runt stationen Wasa och mellan Wasa och Svea.
Deltagare
- Ian Brown, docent i jordobservation vid Stockholms universitet, forskningsledare för projektet Radar penetration and scattering from snow and ice.
- Andrew Mercer, universitetsadjunkt, Högskolan i Gävle
- Johan Casselgren, biträdande professor, Luleå tekniska universitet
Ian Brown, docent i jordobservation vid Stockholms universitet leder en av två forskargrupper som med start i december genomför en expedition i Dronning Maud Land, Antarktis.
MAGIC-DML
Forskningsprojektet MAGIC-DML leds av Arjen Stroeven, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet. Projektet syftar till att studera tidigare variationer i tjockleken på Antarktis istäcke och är en fortsättning på expeditionerna 2016/17 och 2017/18. Denna säsong tänker forskargruppen besöka nunatacker i Vestfjella, Kirwanveggen och Heimefrontfjella för att knyta an till de två tidigare expeditionerna.
Deltagare
- Arjen Stroeven, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet, forskningsledare för projektet MAGIC-DML.
- Jane Lund Andersen, postdoc, Aarhus universitet, Danmark
- Martim Mas e Braga, doktorand, Stockholms universitet
Forskningsprojektet MAGIC-DML leds av Arjen Stroeven, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet. Projektet söker svar på hur Antarktis kommer utvecklas i ett framtida varmare klimat.