Tio dagar kvar på Wasa

Ola Eriksson, expeditionsledare på DML 2021/22.

Ola Eriksson, expeditionsledare för DML 2021/22 berättar vad som händer i Antarktis på forskningsstationen Wasa.

Forskningsstationen Wasa, Antarktis, 31 januari 2022

Nu är det tio dagar kvar innan vi flyger från Antarktis.

En viktig del av årets expedition var att transportera hit och bygga upp ett garage. Ett garage är någonting vi verkligen behöver. Dels för att kunna parkera fordon, dels för att kunna utföra service och reparationer på en plats skyddad från väder och vind. Det visade sig tyvärr att garaget vi köpt inte levererats komplett men vi har byggt så mycket vi kan. Ramverket är färdigt. Sedan har vi noggrant gått igenom byggbeskrivningen och räknat delar för att kunna ta med oss det vi behöver vid nästa resa.

Innan vi åker hem behöver vi packa undan allt som ska skyddas från väder och vind. Det har blivit en hel del pusslande och flyttande av saker för att allt ska få plats.

Ett försök att köra ut en bränsledepå till vår andra station Svea fick avbrytas på grund av ett fel på bandvagnen. Efter en provisorisk reparation vände vi tillbaka till Wasa. Bandvagnen behövde reparareras ordentligt innan en så lång resa.

Innan felet upptäcktes hade vi dock tagit oss så långt efter leden mot Svea att vi kunde kontrollera väderstationen som installerades tidigare under säsongen. Den väderstationen fungerar nu bra!

I morgon tisdag planerar vi att göra ett nytt försök att köra ut bränsle till Svea. Bränslet ska användas i en kommande expedition.

Hälsningar från Ola Eriksson

Publiceringsdatum: 31 Jan 2022