Forskarblogg: Johan Casselgren dag 36-42

Snöforskaren Johan Casselgren, Luleå tekniska universitet, bloggar från Antarktis under expeditionen DML 2021/22.

Dag 36-37

Nu är det bara några få dagar kvar här på Wasa. De sista mätningarna behöver planeras och genomföras. Under två dagar åkte vi ut och gjorde några komplimenterande mätningar på punkter som inte ligger särskilt långt från Wasa. Ute på isen är det viktigt att alltid ha GPS med aktuella rutter ifall sikten försvinner eller om ett område med issprickor närmar sig. På bilden kör Annika, Andrew och Ian skoter.

Tre skoterförare ute på isen.
Annika Kristoffersson (Polarforskningssekretariatet), Andrew Mercer (Högskolan i Gävle) och Ian Brown (Stockholms universitet) kör skoter. Foto: Johan Casselgren

Dag 38

Sikten var dålig och vinden stark, så vi tog hand om all utrustning som vi använt under vår tid här på Wasa och började började packa ihop den. Allt som vi har använt och plockat fram när vi kom ska förvaras så att utrustningen klarar vintern och kan användas av nästa team. Under dagen passade vi även på att analysera vissa delar av den data som vi samlat in.

Dag 39

Vädret klarnade upp och blev riktigt fint. Vi valde vi att utföra en sista mätning och att montera den reflektor vi grävde upp tidigare. Reflektorn monterades på Basen inte långt från polarstationen. På bilden står Annika och Ian och Andrew vid sidan av reflektorn.

Ett intrument har monterats på isen.
Montering av reflektor dag 39. Annika Kristoffersson (Polarforskningssekretariatet), Andrew Mercer (Högskolan i Gävle) och Ian Brown (Stckholms universitet) står vid reflektorn. Foto: Johan Casselgren

Dag 40

Det blev en sista tur för att undersöka en idé kring ytstruktur av istäcket. På eftermiddagen plockades den sista utrustningen ihop och allt utom den personliga packningen var klar.

Ett sovrum med våningssäng på forskningsstationen Wasa.
Ett av sovrummen på forskningsstationen Wasa. Foto: Johan Casselgren
Inne på forskningsstationen Wasa.
Inne på forskningsstationen Wasa. Foto: Johan Casselgren

Dag 41

Vi hade tänkt oss en lugn dag när vi skulle packa ihop vår personliga packning och ta en sista promenad upp på toppen av Basen. Jag och Andrew hann komma i väg, men efter 20 minuter fick vi ett meddelande att flyget till Novo, den ryska basen, skulle komma om tre timmar så det var bara att vända tillbaka och packa klart. Flyget till Novo kom på tid och vi nådde Novo som planerat!

Ett blått, vitt och rött flygplan landar på isen.
Flyget som tog forskarna vidare till den ryska basen Novo landar på isen. Foto: Johan Casselgren

Dag 42

Väntan. Nu sitter vi på Novo och väntar på information om när vi ska få flyga vidare.

På vägen hit uppfylldes en av mina önskningar när jag fick veta att jag skulle åka till Antarktis, att få se en livs levande pingvin!

Pingvin
En dröm går i uppfyllelse: att få se en pingvin i Antarktis! Foto: Johan Casselgren

Dag 43

Nu är det nära! Planet har landat och om allt går som det ska ska vi lyfta 03:00. Tiden har skjutits fram tre timmar på grund av dåligt väder på olika ställen där andra passagerare skulle hämtas. 

Flygplan på isen i Antarktis.
Planet som tog deltagarna från Antarktis till Kapstaden. Foto: Johan Casselgren

Dag 44

Vi kom iväg! Efter sex timmar i ett inte alltför bekvämt flygplan landade vi i Kapstaden. Efter lite testning på flygplatsen kunde vi slutligen checka in på hotellet. Nu återstår bara två dagar av expeditionen innan jag är hemma. Med det vill vi tacka Polarforskningssekretariatet, Rymdstyrelsen, Luleå tekniska universitet, Stockholm Universitet och Högskolan i Gävle som har gjort denna expedition möjlig. 

Publiceringsdatum: 17 Jan 2022