Forskarblogg: Johan Casselgren dag 31-35

Snöforskaren Johan Casselgren, Luleå tekniska universitet, bloggar från Antarktis under expeditionen DML 2021/22.

Dag 31

Vi förbereder oss för en längre tur med arkarna där vi ska montera en automatväderstation. Som tur är har vi hjälp av våra logistiker och tekniker som hjälper oss att få med oss all utrustning och de reservdelar som vi behöver till kälkar och skotrar. På bilden syns Mikael Thörnäs, logistiker.

Förberedelser vid Wasa inför en fälttur, Mikael Thörnäs sitter på  en skotrarna
Förberedelser vid Wasa inför en fälttur, Mikael Thörnäs sitter på en skotrarna. Foto: Johan Casselgren.

Dag 32

Under färden mot platån Ritscherflya passerade vi bergstoppen Fossilryggen, där vi stannade och tittade till en av finländarnas sensorer. Fossilryggen är en fascinerande plats med alla sina olika bergarter. Efter Fossilryggen hade vi cirka 45 km kvar till platsen där vi skulle montera automatväderstationen. När vi kom fram ställde vi upp arkarna och monterade det uppfällbara tältet. Men eftersom vädret var så fint och det är ljust dygnet runt så började vi även montera masten till väderstationen.

Bergstoppen Fossilryggen på Antarktis
Bergstoppen Fossilryggen på Antarktis. Foto: Johan Casselgren.
Monteringen av väderstationen har påbörjats
Monteringen av väderstationen har påbörjats. Foto: Johan Casselgren.

Dag 33

Jag och Annika fortsatte med monteringen av väderstationen medan Ian och Andrew åkte iväg för att utföra PICO-borrningar. Monteringen gick bra men det var många sensorer som skulle monteras, grävas ner, och sedan kopplas in i logerna. Batteriet, den stora svarta lådan, skulle också grävas ner. Allt behövdes göras i rätt ordning eftersom masten skulle höjas eftersom.

Montering av en väderstation
Montering av en väderstation. Foto: Johan Casselgren.

Dag 34

Monteringen av väderstationen slutfördes och strömförsörjningen fungerade direkt som det var tänkt. Programmet för loggningen laddades upp och testades och det mesta fungerade som det var tänkt. Efter det rev vi basen eftersom sämre väder med dålig sikt var på väg in. Största delen av vägen hem var det vackert väder och bra sikt. När vi närmade oss Basen, fjället där forskningsstationen Wasa är placerad, kunde vi se ett intressant väderfenomen då det hade bildats ett orografiskt moln över Basen. När vi sedan närmade oss basen blev det tjock dimma som gjorde att vi fick köra mycket långsammare. Men när vi väl var hemma igen var vi över molnen :) 

Väderstation i Antarktis
Väderstationen är monterad! Foto: Johan Casselgren.
På håll syns nunataken Basen där stationen Wasa ligger
På håll syns nunataken Basen där stationen Wasa ligger. Foto: Johan Casselgren.
Utsikt från stationen Wasa i Antarktis, som den här dagen hade moln nedanför
Utsikt från stationen Wasa i Antarktis, som den här dagen hade moln nedanför. Foto: Johan Casselgren.

Dag 35

Denna dag blev en vilodag då sikten var väldigt dålig och vi behövde ta hand om all den utrustning vi haft med oss på vår fälttur.

Publiceringsdatum: 10 Jan 2022