Forskarblogg: Johan Casselgren dag 20-25

Dag 20-21

Efter stormen kom det vackra vädret, det första vi passade på att göra var att åka och undersöka om radarreflektorn vi monterade var kvar. Som en julklapp visade sig att den stod kvar men vi var tvungna att gräva fram den.

Översnöad radarreflektor
Översnöad radarreflektor. Foto: Johan Casselgren

När vi kom tillbaka till stationen var det julfirande, julmaten bestod av köttbullar, Janssons, julkorv och lite olika slags fisk vilket var perfekt. Sedan såg vi även Kalle Anka, som en bonus hade min familj skickat med en julklapp med en mössa och en jättefin teckning som mina barn ritat.

Kalle Anka på julafton
Kalle Anka på julafton. Foto: Johan Casselgren

Dag 22

När nu vinden lugnat ner sig är det bara att passa på och åka ut och mäta. På juldagen gick resan mot Plogen för att undersöka olika punkter där reflektionen av snön är olika. Syftet var att borra med PICO-borren för att se om densiteten av snön skilde sig mellan de olika punkterna. Ibland tog vi i lite för mycket när vi förlängde borren, men vi kom ner cirka 5 m. Tyvärr var det dålig sikt så vi kunde inte ta oss upp högre på Plogen.

PICO-borren genomförs på berget Plogen i Antarktis
PICO-borren genomförs på berget Plogen i Antarktis. Foto: Johan Casselgren.

Dag 23

Solen lyste och humöret steg direkt. Idag blev fokus Rampen som är en landtunga som sträcker sig ut mot Shelf-isen. Shelf-isen innebär att det inte är berggrund under utan vatten under isen. Det intressanta i mätningarna var att vi hittade mer is i snökärnorna än vi gjort på andra ställen. Nackdelen är att det blir jobbigare att borra!

Isborrning på Rampen
Isborrning på Rampen. Foto: Johan Casselgren.

Dag 24-25

För första gången skulle vi åka ut och övernatta, övernattningen skulle ske i arkarna. Efter ett antal mätningar stannade vi och slog läger. Då vi inte hade nog med vatten fick vi smälta snö på kaminen. Under natten blåste det en del men det gick helt ok att sova, dock var ju solen uppe så det blev inte mörkt i arken.

Insidan av en bomodul (ark)
Insidan av en bomodul (ark). Foto: Johan Casselgren
Fältläger med arkar och skotrar
Fältläger med arkar och skotrar. Foto: Johan Casselgren.
Utsikt från en ark
Utsikt från en ark. Foto: Johan Casselgren.

Publiceringsdatum: 02 Jan 2022