Forskarblogg: Johan Casselgren dag 26-30

Dag 26

Efter övernattning och flera mils skoterkörning stannade vi i närheten av stationen under dagen. Fokus för dagen var försöksmätningar av snöns ytojämnhet med hjälp av bildanalys och lasermätningar.

Försöksmätningar av snöns ytojämnhet
Försöksmätningar av snöns ytojämnhet. Foto: Johan Casselgren.

Dag 27

Då sikten var perfekt så gav vi oss av mot Plogen igen i förhoppning om att kunna göra mätningar mot toppen av fjället. Då vädret var med oss och vi hade sol och ingen vind kunde vi även ta oss upp högst upp på Plogen.

På toppen av berget Plogen i Antarktis
På toppen av berget Plogen i Antarktis. Foto: Johan Casselgren.

Dag 28

Nyårsafton ägnades till att gräva. Målet var att gräva upp en radarreflektor som stått utplacerad sedan säsongen 2019/2020. Som tur var visste vi var den var placerad för det var bara ca två decimeter som stack upp. Så efter att grävt ett cirka 3,5 meters djupt hål fick vi upp den.

På kvällen blev det god mat och Grevinnan och betjänten, för att sedan skåla in det nya året. Gott nytt år!

Gräver fram radarreflektor
Gräver fram radarreflektor. Foto: Johan Casselgren.

Dag 29

Vilodag, som spenderades med att ta en promenad på nunataken Basen som forskningsstationen Wasa är placerad på. En promenad med många fina utsikter.

Utsikt från nunataken Basen
Utsikt från nunataken Basen. Foto: Johan Casselgren.

Dag 30

Då vi hittade intressanta islinser i de mätningar vi gjorde vid Rampen så valde vi att åka tillbaka. Men denna gång åkte vi ut på Shelfisen vilket innebar att vi faktiskt var ute på havet. Mätningarna gav mer intressanta resultat, men när man rör sig i dessa områden är det viktigt att vara uppmärksam på issprickor, så vi rörde oss med stor försiktighet.

Shelfis nära Rampen
Shelfis nära Rampen. Foto: Johan Casselgren.

Publiceringsdatum: 03 Jan 2022