Synoptic Arctic Survey 2021
Under augusti-september 2021 planerar Polarforskningssekretariatet att genomföra expeditionen Synoptic Arctic Survey (SAS) i Arktiska oceanen med den svenska isbrytaren Oden. Det är en del av en internationell expedition där Oden är ett av ett tiotal forskningsfartyg som kartlägger den Arktiska oceanen under 2020, 2021 och 2022.
Forskarnas samordnade fältinsatser görs för att studera det arktiska ekosystemets status och förändring. Tillsammans kommer mätningarna att leda till en bättre förståelse för hur variationer i Arktiska oceanen är sammankopplade, hur kol- och ekosystemet reagerar på klimatförändringar, och hur kemiska och biologiska störningar i en region kan spridas till en annan. När vetenskapliga studier genomförs över flera arktiska regioner samtidigt, kan forskarna få en förståelse för systemens grundläggande strukturer och funktioner.
Snabba fakta
26 juli till 20 september, 2021
Område: Norra ishavet
Fartyg: Isbrytaren Oden
Antal institutioner: 14
Arbetspaket: 16
Expeditionskoordinator: Maria Samuelsson
Den 16 augusti kl 20.46 UTC kom den svenska isbrytaren Oden fram till Nordpolen för tionde gången.
Möt expeditionens Chief Scientist, en lärarstipendiat och några av forskarna.
Syfte
Den övergripande frågeställningen för SAS är ”Vad är det nuvarande tillståndet och vilka pågående förändringar sker i det marina Arktiska systemet?”.
SAS är organiserat kring tre större forskningsområden:
- fysiska drivkrafter av betydelse för ekosystemet och kolcykeln.
- ekosystemets respons
- kolcykeln och havsförsurning
Expeditionens betydelse
Arktis är den del av vår planet som just nu påverkas mest av den globala uppvärmningen, vilket gör det till en viktig region att kartlägga. Förändringar i Arktis kommer att påverka människor, djur och växter i området, men det påverkar också hela vår planet. Den Arktisk oceanen är den ocean som är minst studerad samtidigt som den är av stor betydelse för jordens klimat.
SAS kommer att möjliggöra såväl teoretiska som kvantifierade prognoser genom att forskarna modellerar fysiska, biologiska och kemiska data. Detta kommer att utgöra ett viktigt underlag i framtida klimatmodeller och en ökad förståelse för idag relativt okända processer i ett Arktis som står under ständig förändring. Den data som samlas in under SAS kommer att ge en unik referenspunkt som gör att forskarna kan spåra klimatförändringar och dess effekter i Arktis under kommande år, decennier och århundraden. Såväl framtida generationer av polarforskare som beslutsfattare kommer att dra nytta av en sådan referenspunkt.
Tidsplan
Expeditionen startar 16 juli med en individuell karantän för deltagarna. Den 26 juli 2021 avgår isbrytaren Oden från Helsingborg och 2 augusti börjar observationerna i Norra ishavet. Beräknad återkomst till Helsingborg är 20 september 2021.
Expeditionsrutt
Forskningsdeltagare
Det svenska SAS-programmet består av 16 olika arbetspaket där alla projekt bidrar till olika delar av det internationella SAS-programmet. Totalt kommer 38 forskare vara ombord på Oden. Dessutom ingår ett flertal forskare som inte deltar i expeditionen (shore-based). Maria Samuelsson, maria.samuelsson@polar.se, kommer att vara Polarforskningssekretariatets expeditionskoordinator ombord.
Chief Scientist
Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet.
pauline.snoeijs-leijonmalm@su.se, tel: 08-16 42 46.
I den svenska delen av Synoptic Arctic Survey deltar 39 forskare från 14 institutioner, varav sex svenska lärosäten.
Forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som var planerad för 2020 fick skjutas fram på grund av pandemin. Nu inleds årets expedition med att 38 forskare sätts i karantän på ett hotell i Malmö den 16 juli.