Öppet seminarium: miljöprognoser för hållbar utveckling i Arktis

Isbjörnar under ARTofMELT 2023. Foto: Åsa Lindgren.

Den 15 januari 2025 håller Polarforskningssekretariatet ett seminarium om betydelsen av och möjligheter till observationer av miljön i centrala Arktis och hur de kan förbättra prognosverktyg och beslutsunderlag för en hållbar samhällsutveckling.

Om seminariet

Vad? Öppet seminarium - miljöprognoser för hållbar utveckling i Arktis

När? 15 januari 2025, kl. 09.00-12.00 med efterföljande lunch

Plats? World Trade Center, Stockholm, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1

Anmäl dig i formuläret längre ned på sidan, sista dag för anmälan är 3 januari

Bakgrund

Att Arktis och inte minst Arktiska oceanen genomgår stora förändringar är väl känt, liksom att förändringarna påverkar resten av jorden. De storskaliga modellerna för miljö, väder och klimat från t.ex. EU:s klimattjänst Copernicus drivs av stora mängder satellitdata. Men enbart satellitdata är inte tillräckligt för att tolka satellitsignalerna och för att förstå de processer som modellerna ska beskriva. För detta krävs observationer på plats. Det finns idag mycket få sådana observationer över den Arktiska oceanen.

Detta innebär att klimatövervakningen är behäftad med systematiska fel och även att dagliga prognoser av väder, hav och isförhållanden är betydligt sämre i Arktis än för t.ex. Europa. I takt med att artificiell intelligens alltmer börjar användas för både övervakning och prognoser blir kvalitén och kvantiteten av observationerna ännu viktigare. En förbättring av observationer och modeller bidrar till en säkrare klimatövervakning och till bättre prognoser av väder, hav och is, för en mer hållbar utveckling.

Att utföra observationer i Arktiska oceanen är utmanande och datainhämtningen i samband med vetenskapliga isbrytarexpeditioner utgör en betydande del av de observationer som görs, men sker sporadiskt och utan koordinering. Internationella forskningsinitiativ med samordnad datainhämtning blir allt viktigare. Inte bara för forskningen utan för hela kedjan från observation till tillämpning. Här har svenska myndigheter viktiga roller.

På programmet:

Nuläge
Hur ser det ut idag? Vilka observationer görs? Vad finns för brister i prognosmodellerna? Hur ser kopplingen till klimatövervakningen ut?

Datainsamling i praktiken
Hur går en isbrytarexpedition i polarområdena till? Vad har Sverige bidragit med och verkat internationellt genom Oden? Hur kan ett nytt polarforskningsfartyg förbättra möjligheterna till observationer?

Vision
Vad behövs för att stärka kedjan från observation till tillämpning för en hållbar utveckling i Arktis? Hur kan Sverige bidra och vilka aktörer i Sverige behöver jobba tillsammans?

Ett mer detaljerat program kommer i slutet av november.

Anmälan

Önskar du lunch efter seminariet?

Kontakt

Sandra Engstrand
Forskningssekreterare
Polarforskningssekretariatet

sandra.engstrand@polar.se
073-089 13 07

Publiceringsdatum: 13 Nov 2024