Tisdag 23 maj kl. 14.30

Foto: Ida Rödén

Klockan 10.30 blir det full aktivitet ute på däck. Isbjörnsmamman med sitt barn är tillbaka. Björnarna traskar oberört bara någon meter från Oden. Alla står hänförda.

Får besök av båsen Mats och överstyrman Mats, två i besättningen som involverats i mitt lodande stickspår. Av överstyrman får jag grunderna i mätningen av djup och avstånd still sjöss. Jag får även höra att det finns en handlogg ombord, som förr användes för att beräkna fart. Även där brukades en lina med knopar, knutna med 14,4 meters mellanrum. Genom att räkna antalet knopar som virades ut innan timglaset runnit ut, kunde hastigheten beräknas. Finns ingen handlogg, kan spottloggen vara användbar. Spotta vid båtens för och stoppa tiden då spottloskan är vid aktern. Båtens längd i fot gånger sex, delat med tiden i sekunder, anger hastigheten i knop.

Vissa personer sitter på kunskap som sitter i huvudet likväl som händerna, ja hela kroppen. Det spelar ingen roll vilken kunskap det handlar om, allt blir intressant och världsvidgande om den som berättar gör det från djupet. Mats tycks vara en sådan människa. Själv har jag svårt att memorera allt, men vissa uttryck fastnar. Som ”död räkning”. Just spottloggen tycks vara en bra metod för navigation enligt ”död räkning”. Sedan ramsan ”vi blevo röda läderlappar”, en sammansättning av ord som beskriver lodlinans färgade band. Vi (vit), Blevo (blå), Röda (röd), Läderlappar (läder). Strax därefter går jag upp på Bryggan där andre styrman Andreas visar mig Odens handlogg.

Klockan 19.15 är det danskurs i rummet under helikopterplattan. Sonja ska lära oss Lindy hop. Vi är guppande apor. Stundvis är vi pingviner. När vi ombeds finna vår partner är jag en ekorre som söker upp mitt träd att krama om. Penny blir mitt första träd. Under hela danssessionen vibrerar rummet. Kanske inte så mycket av musiken som av Odens rörelser. Höjden av vibration blir när Sven och kapten Mattias tar helikoptern för att rekognosera isförhållandena. Och aporna ombord på Oden guppar vidare norrut, i en hastighet på 5,8 knop.

Text: Ida Rödén

Publiceringsdatum: 23 Maj 2023