Söndag 11 juni kl 22.00

Foto: Ida Rödén

Regnet är här, värmen har kommit. Isbjörnarna är här, dimman är kvar. Ibland lättar dimman något och forskarna ger sig ut på isen i mindre grupper för att påbörja nedmonteringen av utrustning. Men det tar sin tid. Uppehåll får göras både på grund av dålig sikt och isbjörnar som närmar sig. Ja, en björn är närvarande hela tiden faktiskt. Den ligger och slumrar, ibland ställer den sig upp för att sträcka på sig. Full fokus uppe hos ”Ice Control” på Bryggan. De är tre som spanar efter isbjörnar, varav en enbart håller den slumrande björnen under uppsikt. Men trots dimma och isbjörnar är stämningen god. Under den gångna natten fick metrologiforskarna den data som hela expeditionen bygger kring – ”atmospheric river” noterades.

På förmiddagen tecknar jag på möjliga monster till den nyinstallerade startluftskompressorn som Johan visade mig häromdagen. Vissa monster ser smått galna ut, andra ilskna. Jag gör även ett knopmonster, där olika knopar bildar mun och ögon. Och ett trasselmonster, som uppstår genom en rörig linje.

När det är dags att gå ner för klockan-tre-fikat, ser jag genom containerfönstret hur en snöskoter flyger genom luften. Så var allt ombord på Oden. Någon timme senare sätter motorerna igång. Vi är på hemväg, men först ska vi leta skydd inför kommande oväder.

Text: Ida Rödén

Publiceringsdatum: 11 Jun 2023