Onsdag 7 juni kl 23.00

Foto: Ida Rödén

Det vita ljusets dag, omkring minus tre grader. Dimman kommer och går. Överstyrman Mats tittar in under sin säkerhetsrond och vi fortsätter skolan i att göra splits – nu en annan variant som mest används för att skapa handvänliga repavslut. Vi pratar om framtiden, forskningen, våra roller ombord. Går sedan upp till Bryggan för att hjälpa till med isbjörnsspaning. Med många björnar i kvarteret är det skönt att dela på ansvaret. Jag tar babordssidan. Åsa övervakar styrbordsidan, där även vårt isflak med alla forskare befinner sig.

Klockan 16 kikar jag in i byssan och får en inblick i Tina och Evas vardag ombord på Oden. Tina gräddar pannkakor på hällen. Det blir ett gäng att grädda när 74 magar ska fyllas. Torsdagens pannkakor påbörjas därför redan under onsdagen. Och då slår det mig, detta blir vår sista pannkakstorsdag.

Ian kommer förbi containern under dagen och vi fortsätter samtalet om konst och populärvetenskaplig litteratur som gjort intryck – så som Robert Macfarlanes böcker och andra exempel där rörelser genom naturen är central. Jag passar på att testa min idé om kroki ombord. Kroki är en snabb teckning efter levande modell, där du ska fånga de viktigaste aspekterna hos en ställning. Under mina fyra år på förberedande konstskolor var kroki en central del av undervisningen. Ian är på.

Lite senare kikar Anais in och undrar om hon kan sitta inne i min container och arbeta med ett ”out reach” projekt. Det går utmärkt. Jag sitter med en dagboksmålning som inte kräver stor koncentration. Jag har tidigare noterat att Anais går runt med ett teckningsblock, så jag frågar om även hon är intresserad av kroki, vilket hon absolut är. Snart har jag även hittat både en manlig och en kvinnlig modell.

Klockan 19.00 träffas en grupp på 9 personer i relaxen utanför bastun på plan 1. Vi slår på klassisk musik och första krokipasset är igång. Jag ger instruktioner till modellen, ansvarar för att ha koll på tiden och sätter emellanåt upp regler för en viss ställning. En ställning på 20 sekunder gör att modellen kan ta ut svängarna och vi som tecknar får enbart använda fem streck för att fånga rörelsen. När vi ska fånga en ställning på 30 sekunder få vi inte titta på papperet medan vi tecknar. Eftersom modellerna gör detta för fösta gången, så undviker jag längre ställningar än 3 minuter. Alla får mersmak.

Avslutar dagen med två pingismatcher. Gruppspelen är igång. En vinst och en förlust.

Text: Ida Rödén

Person som skissar i ett block
Foto: Ida Rödén

Publiceringsdatum: 07 Jun 2023