Måndag 12 juni kl 20.22

Foto: Ida Rödén

Jag jobbar på i min container, medan besättningen och Polar säkrar Oden inför resa på öppet hav. Jag börjar också samla ihop mig så smått. Packar min trälåda med böcker och vinterkläder som ska skeppas tillbaka. Vi har förstått att vi inte behöver kläder för Norra ishavet då vi kommer hem. Metrolog Andreas inleder nämligen varje morgon med en väderprognos och den här morgonen visade han vad vi har att vänta oss i Sverige. Det ser svettigt ut.

Imorgon är den fina avslutningsmiddagen och som en inledning ska jag hålla en presentation av mitt konstnärskap i Syrbordmässen. Då jag sitter med min PowerPoint inser jag att det finns några glapp, så jag går tillbaka i tiden och skapar ett par nygamla dagboksakvareller, plus några gårdagsfärska.

Efter middagen bjuder läkare Agneta och syster Elisabeth in oss från Polar till deras arbetsplats. Det är invigning av den uppstyrda sjukstugan. Vi får även en demonstration av en värmemackapär som ser ut som ett havsmonster med tentakler. Agneta trär den på sig och Elisabeth bistår med batterier. Vi skrattar alla gott åt det märkliga instrumentet.

Text: Ida Rödén

Publiceringsdatum: 12 Jun 2023