H.K.H. Kronprinsessan och klimat- och miljöministern besökte Svalbard

Michael Tjernström, Penny Vlahos, Paul Zieger, Thomas Neidenmark, Mattias Petersson, Romina Pourmokhtari, Kronprinsessan Victoria, Katarina Gårdfeldt, Louise Calais, Åsa Lindgren.

När isbrytaren Oden anlände till Longyearbyen på Svalbard den 14 juni så innebar det också avslutningen på årets Arktisexpedition ARTofMELT 2023. I samband med detta besökte H.K.H. Kronprinsessan och statsrådet Romina Pourmokhtari Svalbard för att möta forskare som deltagit på expeditionen.

Ombord på Oden fick Kronprinsessan och statsrådet en inblick i den forskning som genomförts på ARTofMELT 2023, bland annat av professor Michael Tjernström vid Stockholms universitet som var Chief Scientist för expeditionen. Han berättade om de värdefulla data som kunnat samlats in, främst när det gäller att förstå vårens ankomst i Arktis och vad som påverkar smältningen. Co-Chief Scientist Paul Zieger, universitetslektor vid Stockholms universitet, visade olika mätinstrument som använts vid forskningen.

Årets expedition var särskilt utmanande eftersom isbrytaren Oden startade tidigare än vanligt, detta i syfte att vara på plats när smältsäsongen i Arktis startade. Detta innebar att isläget var besvärligt, vilket kapten Mattias Petersson kunde berätta mer om. Han berättade också om den unika kompetens svensk polarforskning byggt upp efter över 30 år av forskning med isbrytaren Oden.

Klimat- och miljöforskaren Kim Holmén vid Norsk Polarinstitutt berättade om hur konsekvenserna av ett varmare Arktis är särskilt tydliga på Svalbard, och hur det påverkar natur, djur och levnadsförhållanden för de som bor där. Som han själv uttrycker det - ”klimatet känner inga gränser”.

Publiceringsdatum: 16 Jun 2023