Premiär för den stora fiskehåven

Den stora fiskehåven, ”The Beam”, hänger i kranen och ska snart kopplas till vinschvajern för att sjösättas för första gången i Arktiska oceanen. Foto: Maria Samuelsson

Amundsenbassängen i Norra ishavet, 12 augusti (N88°58, E24°03)

Torsdag eftermiddag och vi väntar på att den så kallade Bio-CTD:n i aktern ska komma åter till ytan. Därefter måste Oden positioneras om för att provtagningen ska kunna fortsätta i fören där det just nu är alldeles för mycket is för att kunna sänka ner ett instrument.

Under gårdagen (11 augusti) fortsatte provtagningen från Odens däck, från isen bredvid Oden och från helikopterstationer. Det arbetas överallt ombord och det är febril aktivitet i alla laboratorier med olika analyser.

Igår (11 augusti) var det även premiär för den stora fiskehåven som går under namnet ”The Beam”, eftersom den har en tio meter lång bom som tillsammans med två trålbord håller ut öppningen då den går upp vertikalt genom vattnet. Håven sänks till ungefär 700 meters djup med syfte att undersöka förekomsten av fisk.

Som kapten Mattias skriver i sitt veckobrev så blev det ingen fiskfångst när vi premiärfiskade. Däremot fångades olika räkarter, märlkräftor och någon enstaka krill, vilket var väntat resultat från den djupa Amundsenbassängen.

Text av: Maria Samuelsson, expeditionskoordinator

Publiceringsdatum: 12 Aug 2021