Oden framme vid iskanten

Oden har nått iskanten norr om Svalbard. Foto: Maria Samuelsson.

Norr om Svalbard, 2 augusti

Efter en veckas färd på öppet vatten har vi äntligen nått iskanten strax norr om Svalbard! På Oden pågår förberedelserna för fullt inför att vi går in i isen. Forskarna packar upp sin utrustning och gör testexperiment för att se att allt fungerar som det ska. En del saker kan behöva repareras eller tillverkas på båten. Niklas Vestin fick till exempel svetsa en ram som ska hålla fast kameror som ska ner till havets botten (bild 1). Om vädret tillåter kommer helikoptern ta sin första tur ut mot isen idag och nu sitter bladen på plats (bild 2).

Fokus på säkerhet

Igår hade vi en brandövning med utrymning av båten och när larmet ljuder ska alla bege sig till återsamlingsplatsen för att bli inräknade (bild 3). Säkerheten är väldigt viktig och det finns stora risker med att göra en polarexpedition samt att arbeta med provtagning på isen. Man kan ramla i iskallt vatten, det kan komma en isbjörn, eller så kan dimma ställa till det vilket gör att det kan bli svårt att hitta tillbaka till båten. För att minimera riskerna har vi haft genomgångar av moment som är särskilt riskfyllda för forskarna som isarbete, upptagning av bottensediment och arbete med tung mätutrustning.

Meteorologiska mätningar

Nu har den första väderballongen sänts upp för att göra mätningar och nya ballonger kommer skickas upp var sjätte timme under hela expeditionen (bild 4). Idag är vi inne i isen på vår färd mot Nordpolen (bild 5 och 6) och ska börja med expeditionens första provtagning, station 1.

Text: Maria Samuelsson, expeditionskoordinator

Publiceringsdatum: 02 Aug 2021