Full aktivitet efter stormen

Efter tio dagars storm kan forskarna äntligen ge sig ut i fält under DML 2021/22. Foto: Ola Eriksson

Antarktis, 27 december 2021

Text: Ola Eriksson, expeditionsledare

Ytterligare en vecka har gått.
Vädret är nu bra igen efter 10 dagar med storm. Som mest låg vindstyrkorna på 53 m/s. När det blåste som mest skakade hela huset. Ljusstakar, glas, tallrikar och annat ståendes på bord och i köksskåp skallrade. Inomhus var ljudnivån ungefär som i ett mindre flygplan.

Dagen innan julafton vaknade vi av att det var helt tyst. Märklig känsla. Vi åt frukost och skyndade oss ut för att börja ta hand om sakerna på gårdsplan. Den stora bomodulen hade lagt sig på sidan. En av de mindre bomodulerna var nästan helt fylld med snö. Alla skotrar och bandvagnar hade motorutrymmena fyllda med packad snö. Snö hade drivit in i containrar. Flera skoterkapell hade blåst sönder men utöver det inga större skador. Den stora bomodulen har dock lite tveksam funktion efter stormen… På eftermiddagen började det blåsa igen men den här gången bara 10 m/s.

Skoter fylld med snö efter en tio dagars storm i Antarktis
Skoter fylld med snö efter en tio dagars storm i Antarktis. Foto: Ola Eriksson
Forskningsstationen Wasa i december 2021
Forskningsstationen Wasa i december 2021. Foto: Ola Eriksson

Det tog några dagar att komma på benen och få allt att rulla igen.
Forskarna har varit ut och tittat till den reflektor de monterade upp precis innan stormen och den stod mot alla odds kvar. Det blåste alltså 53 m/s och gränsen för orkan ligger på 32,7 m/s.

Julafton firades i lugn och ro på stationen med Kalle Anka, god mat men utan tomte. Kvällen innan jul var vi bortbjudna till den finska grannstationen Aboa på glögg och tilltugg, trevligt!

Julbord på stationen Wasa under DML 2021/22
Julbord på stationen Wasa under DML 2021/22. Foto: Ola Eriksson
Flygleverans med mat och gods till Wasa under expeditionen DML 2021/22
Flygleverans med mat och gods till Wasa under expeditionen DML 2021/22. Foto: Ola Eriksson

Under måndagen åkte forskargruppen ut i fält för att fortsätta sina mätningar. Den här gången tog de med sig två arkar (bostadsmoduler) och planerar en övernattning i fält. Tanken är att de senare ska på en längre tur och stanna ute flera dagar.

I morgon tisdag tänker jag och Stefan åka och hämta vår släde med garage samt bränsle som finns vid en brytpunkt ca 13 mil härifrån. Vi kommer att använda en bandvagn. Om det tar en dag eller två vet vi inte. Dick och Michael är kvar på Wasa som backup om vi skulle få problem längs vägen.

Vi mår alla bra!

Hälsningar Ola + gänget

Publiceringsdatum: 29 Dec 2021